ДПС сравни кабинета на Радев с управлението на ГЕРБ

12:19, 24 сеп 21 / Политика 25 1403 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ регистрира партията си за участие в парламентарните и президентските избори на 14 ноември. Той обаче отказа да назове кандидата на Движението за държавен глава, като посочи, че тепърва партийното ръководство ще приеме критерии, по които структурите да правят номинации. Едва след като приключи процедурата, щели да регистрират претендента си – ако има такъв.

На излизане от ЦИК обаче Карадайъ нападна словестно президента Румен Радев, към когото движението втвърди тона през последния месец. „На тези избори трябва да изберем президент – обединител на нацията, президент, който може да обединява около каузи, а не президент, който разединява и противопоставя политически сили, включително вътре в Народното събрание – това, което видяхме вече на два пъти. Философията, залегнала в конституцията на институцията президент, е да бъде полето за консенсус, а не да бъде инструмент за противопоставяне“, обяви водачът на ДПС.

Той изрази и неодобрението си към поведението на служебното правителство на Радев, относно миналите избори на 11 юли. Тогава вътрешният министър Бойко Рашков организира масирани полицейски операции срещу търговията с гласове, които обаче Движението интепретира като политически мотивирани репресии. Същата версия разпространява и ГЕРБ. Българските граждани имат нужда от сигурност в тези кризи, а не допълнително напрежение да внасяме в страната с противоконституционни, противозаконни, комунистически прийоми, каквито видяхме на изборите през месец юли“, каза Карадайъ, като подчерта че му предстои посещение в Брюксел, където възнамерява да предостави събрани от партията му сигнали срещу служебния кабинет.

От думите му стана ясно, че ДПС държи отговорен лично Радев за действията на министрите му: Президентът Радев няма как да не знае, а може и да участва в указанията към служебния министър Рашков, който абсолютно съзнателно и целенасочено погазва конституционни права на българските граждани – от една страна, ограничавайки ги да могат да гласуват, а от друга страна нарушава и човешки права – следене, унижения, събличане на хора, обиски по домове, обиски по коли, обиски на улицата“.

Карадайъ дори сравни политиката на Радев с тази на бившите управляващи от ГЕРБ. „Говорихме, че 12 години ГЕРБ ползва държавния апарат в лична угода и производство на изборен резултат за управляващите. Сега в момента Радев го прилага със своите служебни министри“, посочи той, цитиран от „Сега“.

Припомняме, че на първия тур на предходните президентски избори ДПС подкрепи Пламен Орешарски. Той обаче не събра достатъчно гласове, тъй като получи около 7% на първия тур, което в абсолютни числа е около 250 000 гласа. Така на балотажа между Цецка Цачева и Румен Радев, от Движението избраха да подкрепят сегашния държавен глава. Началото на месеца обаче от ДПС обявиха, че не само, че няма да го подкрепят отново, ами дори ще дадат своя принос да не спечели отново. 

Йордан Цонев: Ще дадем своя принос Радев да не е президент

Дразгите между ДПС и държавния глава започнаха още миналата година, след като Радев обяви, че почетният председател на партията Ахмед Доган и бившият депутат Делян Пеевски не трябва да се охраняват от НСО. А септември миналата година Карадайъ дори поиска оставката на президента заради подкрепата му за антиправителствените протести.

Рашков не вярва на голите твърдения на ДПС

Вътрешният министър Бойко Рашков нарече твърденията на ДПС политически спекулации.

„Получих запитване, в което се загатваше нещо подобно, че съм упражнявал репресия. Помолих да ми дадат конкретни данни. До настоящия момент такива не са подадени...На голи твърдения не вярвам. Ако има такъв случай, ще направим проверка и ако има виновен, ще вземе съответните мерки“, каза той“, цитиран от bTV.

По думите по този начин се изкривява политическия вот.

В предизобрна обстановка, в която отвскяъде тече информация, че определени лица, свързани с политически партии, се подготвят да купуват гласове, разнасят куфари от област в област, и плащат на бедните слоеве както с пари, така и с продукти не можем да стоим безучастно“, допълни служебният вътрешен министър. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:48, 24 сеп 21

Този да се взема партакешите, и заедно с Доган, Пеевски, Данчо ментата, Хамидчо и цялата хунта на ДПС, да се преселят в Турция и при Ердоган. А ДПС да се разтуря.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама