Републиканци за България ще се явят в коалиция на изборите

14:42, 24 сеп 21 / Политика 25 1618 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Републиканци за България ще се явят в коалиция на изборите на 14 ноември. Това стана ясно от декларация на партията на Цветан Цветанов. В нея обаче не се споменава с коя партия или формация ще се търси сътрудничество и партньорство. Републиканците обаче са категорични, че ще участват не само в парламентарните избори, но и в президентските. 

Цветанов: ГЕРБ нямат подходящ кандидат за президент

„ПП „Републиканци за България“ е създадена като траен политически проект с дългосрочни цели. Структурирането на партията в много кратък времеви период и запазването на енергията през последната година,  въпреки незадоволителните за нас изборни резултати, доказва необходимостта от съществуването й в българския политически живот. Ние, членовете и симпатизантите от „Републиканци за България“ се определяме като дясна партия с ясно позициониране и последователност в изразените становища. Залагаме на политически решения, базирани на широко обсъждане, експертиза и компетентност. Формулирахме всеобхватна програма, съдържаща анализ и предложения за развитие във всички сектори и сфери на управление“, посочват от партията. 

Те се позовават и на мнение на политически експерти, според които ПП „Републиканци за България“ разполага с една от най-модерните управленски програми, изпълнена с конкретика и иновативни идеи. „Съзнаваме, че различията между десните и левите партии в съвременния свят са главно в сферите на финансовата и външната политика. Вече имахме възможност да докажем последователността на позициите си по отношение на деликатни за обществото ни теми и проблеми. Публично и смело защитихме позицията си по кризата в отношенията ни с Република Северна Македония. Твърда и категорична е и подкрепата ни за териториалната цялост на Украйна“, изтъкват от Републиканци за България, които си поставят редица приоритети и за в бъдеще. 

Според тях в актуалната към момента миграционна политика първостепенен трябва да е българският национален интерес, без обаче да се подценява зачитането на човешките права. В сферата на финансовата политика пък подкрепят запазването на данъчната система, като отчитат нуждата, ефективно да се подпомага събирането на повече приходи в бюджета чрез подобряване на условията на труд и навлизането на инвестиции, както и чрез реално противодействие на корупцията.

Цветанов: България като медиатор между Турция и Запада за ситуацията в Афганистан

Сред техните приоритети е провеждането на такава съдебна реформа, която да даде на страната ни „не само краткосрочни персонални промени, но и дългосрочна перспектива за безпристрастно правораздаване и върховенство на закона“. „Продължаваме да гледаме на демографската криза и на регионалния дисбаланс като на първостепенни проблеми за България, които са в постоянна негативна тенденция“, пишат те. 

По думите им моментната политическа обстановка показва, че повечето парламентарно представени партии, както и нововъзникващите партийни проекти са възприели подход на политическо представителство, при който разчитат преди всичко на емоцията и отрицанието. „Ето защо сме обезпокоени, че имитацията на реформи, на която бяхме свидетели през последните години, сега ще се трансформира в имитация на промяна с цел облагодетелстване на определени кръгове. Ние вярваме, че истинската промяна ще дойде само от силен и действащ парламент, който да работи за възстановяване на държавността, а оттук и за доверието в институциите. В момента парламентаризмът се отстоява само на думи и това е обидно за нашите избиратели. Ние се срамуваме от нивото на законодателния дебат в последните два състава на българския парламент и ще работим за реалното прекратяване на политическото лицемерие във върховния представителен орган на страната“. 

От партията на Цветан Цветанов подчертават и че според тях безпринципното теглене на електорат от една партия към друга цели пълното обезличаване на политическите профили по оста „дясно-център-ляво“. „Не се полагат абсолютно никакви усилия да се печели политическа подкрепа чрез постоянство и последователност, чрез принципно отстояване на определена политическа ориентация. Обособяването на партиите в целия политически спектър по традиционната политическа логика е единствената гаранция за устойчивост и перспектива в политическия живот. Силното разединение  на десните сили води до задълбочаването на тези процеси,  до същественото маргинализиране на десните хора в българското общество – тенденция, с която ние не можем да се съгласим. Именно това са причините и аргументите да вземем решение ПП „Републиканци за България“ да  участва в предстоящите за трети път през тази година парламентарни избори, както и президентски“, отбелязват от партията. 

„Политическата цел на Републиканци за България занапред се свежда до следното - след приключване на пренареждането, с общи усилия да удържим на предизвикателствата и да се запазим като устойчив политически субект, който да представлява избирателите, които споделят автентичните десни разбирания. За тази цел ще търсим сътрудничество и партньорство“, аргументират се още те.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама