Четири начина да направим дома си по-зелен и въглеродно неутрален

18:45, 26 сеп 21 / Любопитно 25 1673 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изменението на климата е належащ въпрос и призовава да обръщаме повече внимание от всякога на въглеродните си отпечатъци. В личния ни живот сред най-големите фактори, допринасящи за парниковите газове, са домовете ни. Добрата новина обаче е, че има много неща, които можем да направим, за да намалим емисиите на парникови газове в домовете си.

Евронюз предлага лесни и рентабилни начини да направите дома си по-зелен:

Не оставяйте уредите в режим на готовност

Ще започнем с нещо старо, но ефективно. Energy Saving Trust установи, че между 9% и 16% от потреблението на енергия в домакинствата във Великобритания е от устройства, включени в режим на готовност. Смята се, че това може да струва около 86 паунда (100 евро) годишно. Изключвайки уредите си, когато не ги използвате, вие не само оказвате положително въздействие върху околната среда, но и спестявате пари.

Това изследване също така установява, че колкото по-стар е уредът, толкова по-малко е енергийно ефективен. Ако имате ограничен бюджет, смяната на всичките ви устройства като телевизори и музикални уредби вероятно не е възможна. Просто изключването им - или още по-добре - изключването от контакта, когато не се използват - е лесен начин да допринесете за общите усилия.

Помислете за източниците на гориво

Знаем, че някои източници на гориво са по-екологични от други. Това, което може би не знаете, е, че един дом отделя средно 2,7 тона CO2 годишно единствено от отопление. Това са много парникови газове.

От 2023 г. ще бъдат необходими новопостроени жилища, за да се монтира източник на отопление без газ, като част от забраната за газови котли. Въпреки че понастоящем няма забрана за газови котли в съществуващите домове, това ще бъде приложено в бъдеще в пътната карта за емисии с нулева стойност.

Електрическите източници на отопление са значително по-екологични, тъй като не изгарят изкопаеми горива, за да създават топлина. Това е изключително полезно за околната среда. Нещо повече, те са изключително енергийно ефективни. Повечето имат енергийна ефективност от 99%, което е по-добре от всеки газов котел.

Ако вашият газов котел е към края на живота си, сега е моментът да помислите за екологично чиста алтернатива. Ако обаче не сте в състояние да направите това в момента, осигуряването на редовното му обслужване от инженер по газовото отопление ще гарантира то да е възможно най-енергийно ефективно.

Енергийната ефективност навсякъде

Отоплението не е единственото нещо във вашия дом, което можете да направите по-енергийно ефективно. По същия начин, по който вашият източник на топлина влияе върху това колко енергийно ефективен е вашият дом, така е и изолацията на вашия дом.

Доклад от Университета Нотингам Трент и IET установи, че изолацията на жилища във Великобритания е от решаващо значение, ако искаме да постигнем целта си за нулеви емисии. Изолацията не само ще ви спести пари чрез задържане на топлината във вашия дом, но също така ще предотврати изтичането на парникови газове в околната среда.

Енергийната ефективност може да се приложи и към някои от другите ви ключови домакински уреди. Ако използвате пералнята си по-ефективно и я пълните повече, вместо с много малко пране, ще използвате значително по-малко енергия и вода. По същия начин, ако в дома ви има съдомиялна машина, не я включвайте, докато не се напълни.

Направете дома си зелен... буквално

Ако следвате тези съвети, ще намалите драстично емисиите на парникови газове в дома си. Какво ще кажете за влагането на нещо добро в околната среда?

Ако имате градина, растенията и цветята, които допринасят положително за екосистемата, работят най-добре. Цветята, които осигуряват цветен прашец на пчелите като лавандула например са чудесен допълнителен начин да допринесете за околната среда. Бонус точки, ако имате някакво подходящо растение, подслоняващо малки диви животни, за да им създадете хабитат.

Вътре във вашия дом препоръчваме да изберете растения с най-добри ползи за повишаване на кислорода. Алое вера е чудесен избор, особено за вашата спалня, защото произвежда кислород за една нощ. Освен че изчиства въздуха от бензол и вредни алдехиди, гелът му може да се използва за всичко - от грижа за кожата до заздравяване на рани, пише БГНЕС.

Борбата с изменението на климата е нещо, в което всички ние трябва да играем своята роля. Нашите домове отделят много парникови газове, но има начини, по които можем не само да намалим тези вредни емисии, но и да създадем по-чист кислород.

Допълнителен бонус да направите дома си по-зелен е, че ще спестите и много ненужни разходи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама