Швейцарците подкрепиха еднополовите бракове

16:57, 26 сеп 21 / Свят 25 1731 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Швейцарците категорично подкрепят еднополовите бракове, сочат предварителните резултати от проведения днес референдум. Избирателните секции затвориха по обяд, а според данните на статистиците от GFS Bern 64% от гласоподавателите са подкрепили предложението „брак за всички“.

Берн разреши еднополовите граждански съжителства през 2007 г., но не и законните бракове на гей двойки. Всяка година в страната се създават около 700 еднополови партньорства. Без законен брак обаче, еднополовите двойки не можеха да осиновяват деца.

След години на спорове, швейцарският парламент одобри през декември миналата година законопроект, позволяващ еднополови двойки да се женят. Но той беше оспорен в рамките на системата за пряка демокрация в Швейцария, припомня БГНЕС. Противниците на идеята събраха 50 000 подписа, необходими за поставянето на въпроса на референдум.

Швейцарското правителство подкрепи референдума „Брак за всички“. Според властта евентуалното одобряване на промените би приравнило юридическия статут на еднополовите двойки с този на хетеросексуалните, позволявайки им да осиновяват деца, както и да се даде възможност на един от съпрузите, ако е чужденец, да кандидатства за швейцарско гражданство. Противниците пък твърдят, че биха се подкопали основите на традиционното семейство, основано на съюз между мъж и жена.

ДАНЪЦИ

Успоредно днес бе проведено и второ гласуване. То бе по инициатива на младежкото крило на Социалистическата партия. Въпросът бе да се въведе ли по-голямо данъчно облагане върху високите нива на капиталовите доходи, като приходите да се използват за намаляване на налозите за по-бедните. GFS Bern прогнозира, че инициативата е отхвърлена, защото само 34% подкрепят предложението, пише „Сега“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама