Арестуваха банкера Мартин Заимов за поругаване на Паметника на съветската армия

08:53, 27 сеп 21 25 2392 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Банкерът и бивш кандидат за кмет на София Мартин Заимов бе задържан от полицията в неделя сутринта. Причината за ареста му е, че боядисал с бяла боя част от надписа на Паметника на съветската армия в центъра на града. Действията му са били част от събитие, организирано от привърженици за демонтирането на паметника. Няколко часа след акцията му, той бе освободен. 

Заимов е част от гражданска инициатива за преместване на паметника. Идеята им е монументът, който е държавна собственост, да освободи пространството в общинския парк „Княжеска градина“ и да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

"Долу Бой/Лукашен/ко" - Паметникът на Съветската армия осъмна с ново послание

„Българската съдебна система, в това число и прокуратурата показва еволюция, тъй като квалифицира деянието като политическо изразяване. Щастлив съм и смятам това за много ценно“, каза Заимов пред „Дневник“. Допълни, че поради това да бъде арестуван е безсмислено. „Кой ангажира толкова полицаи, имаше близо 10 полицаи, освен тези в полицейското управление“, попита Заимов. Единствено той от организаторите на акцията е бил задържан, като според него причината е, че е пристигнал малко по-рано от останалите.

„Важно е да възстановим достойнството на българите, а не да имаме фиктивно такова, което произвежда чудовища. Не може подобен насилнически паметник, символ на режим, определен за престъпен със закон, да стои в центъра на София, обясни тезата си той.

Трите лъжи върху паметника

Захариев посочи, че в надписа върху паметника има три неистини в едно изречение.

Първата е, че Съветската армия ни е освободила. Името ѝ е Червената армия. Съветската армия възниква след войната. Преди това се казва Червената армия и това не е за подценяване, а е свързано с еволюцията на сталинизма. Това има значение за наличието или загубата на свобода, каза внукът на ген. Владимир Заимов.

Втората лъжа е признателният български народ. За времето си може това да е било актуално, но в днешно време да го пише, при това със златен шрифт, е проява на огромно малодушие у възрастните хора, защото, ако попитате младите, които се забавляват около паметника, за тях той е на тези, които са ни освободили от турско робство. Не може да има надпис в центъра на града с невярно съдържание, който накърнява достойнството на всеки, който минава отпред и знае за какво става дума.

Третата лъжа е, че армията ни е освободила. От 2 септември 1944 г. имаме ново правителство на Константин Муравиев, което обявява война на Германия. Българската армия не е водила битка със съветски войски, те ѝ обявяват война. Овладяват държавата.

Заимов смята, че Столична община като минимум трябва веднага да сложи надпис, който да описва историята на паметника, кога и защо е изграден, колко струва окупацията на България, защо е окупирана, кога ѝ е обявена войната. Дори това не поиска Фандъкова да го направи, не мога да кажа защо, не мога също да кажа кой инструктира българската полиция да прави това, което прави, коментира той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама