Кой и как събра Богородица, баба Тонка и Жени-ГЕРБ в едно изречение?

14:30, 27 сеп 21 / Политика 25 4414 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Да сложиш Богородица, баба Тонка Обретенова и Жени-ГЕРБ в едно изречение – на такова майсторско ораторство може да завиди всеки. „Словесното постижение“ е дело на новата шефка на дамската структура на ГЕРБ Екатерина Йорданова, която направо удари в земята и най-опитните автори на публични речи.

Изявлението на Йорданова започна стандартно – с благодарност за оказаното доверие и признание за огромната чест и отговорност от новия пост. Изглежда тя е взела пример от най-добрите речи – тези при връчването на наградите „Оскар“. Като една еманципирана жена тя обаче не благодари нито на семейството, нито на приятелите си, защото в 21 век, успехът на всяка жена е нейно собствено постижение.

След встъпителните думи новата председателка на Жени-ГЕРБ постави и амбициозни цели – „да се бори за всички жени в България, Европа и в света“. Отсега е ясно, че дамската структура на партията скоро ще надскочи пределите на родината и жени от цял свят ще се надпреварват да станат част от този елитен дамски клуб. Вече си представям дори как след време конкурсът „Мис ГЕРБ“ ще засенчи по популярност изхабени формати като „Мис Свят“ и „Мис Вселена“, а претендентките за короната ще се състезават в дисциплините „ходене пеша“, „даряване на стари календари и килими“ и готвене на избрани рецепти от сборника „Кулинарните магии на Жени ГЕРБ“.

Йорданова е решена именно под нейно ръководство да бъде изпълнена заветната цел за равнопоставеност между половете. ООН не успя да се справи с тази задача, но подобно предизвикателство не може да уплаши „момичетата на Бойко“.

Именно тук новата шефка на Жени-ГЕРБ умело прокарва линията за мъжката подкрепа и солидарност, като не пропуска да отбележи личния принос на Бойко Борисов и на партията, „дала един огромен брой жени в политиката“ – сред които първата жена кмет на София и първата жена председател на Народното събрание. „Жените в ПП ГЕРБ имат своето място и то е незаобиколимо“, пламенно заявява Йорданова.

Самият Борисов обаче през цялото време изглежда разсеян и явно не успява да оцени по достойнство речта ѝ. Несвикнал да седи на втори план, той очевидно скучае - върти се в кръг, погледът му блуждае и се разсейва с екраните зад него, където греят лицата на нежната част от ГЕРБ.

Липсата на интерес от страна на Борисов не притесни Екатерина Йорданова, която уверено реди изречение след изречение. Тайната на успешната реч е в това да достигнеш до всеки слушател, затова и тя решава да се обърне персонално към всяка жена – от „жената в земеделието, която се грижи за нашата прехрана“ до „жената в образованието, която се грижи да се подготви поколението за следващи предизвикателства“.

След това намигване към социалистическия образ на трудещата се жена, на която обществото разчита, новата шефка на Жени-ГЕРБ решава да засвири на „патриотичната струна“ и неочаквано за всички изстрелва името на баба Тонка Обретенова като модел на подражание.

Кулминацията обаче настъпва, когато Йорданова решава да утвърди ГЕРБ като християнска партия и дава за пример не кой да е, а Богородица. Оттук по-високо няма накъде – Йорданова е изкачила словесния Еверест и тържествува на върха!

И докато новата шефка на Жени-ГЕРБ от висотата на своя пост реди клише след клише за единението между мъжката силата и женската душевност, дамите от Благоевградската структура на партията показаха не на думи, а с действия как жените трябва да се борят и отстояват принципите си.

Те се опълчиха на наложения им отгоре техен представител в Националния съвет на Жени-ГЕРБ. Стигна се до конфронтацията лице в лице с лидера Бойко Борисов, а оттам и до прегласуване. Така в крайна сметка наложи една от вътрешните им номинации, а не централно спуснатата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама