Близо 200 души издигнаха Радев и Йотова за нов мандат

20:23, 27 сеп 21 / Политика 25 2116 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Инициативен комитет от 188 души официално издигна Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на изборите на 14 ноември.

Държавният глава подчерта, че президентството се е утвърдило като стълб на стабилност. „И в най-тежките времена на тотална обсада и непрекъснати манипулации не се отклонихме от мисията си да отстояваме интересите на българите и да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието, да отстояваме българския национален интерес в чужбина“.

„Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани. Антимафиотският консенсус, който се роди на площадите, премина в урните, защото няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията, беззаконието. Обществото ни е зряло за промени, въпрос на време е те да изкристализират в законите и в начина на тяхното прилагане“, допълни той. 

Румен Радев предупреди, че пътят няма да е бърз и лесен, но обеща да продължат борба за честни избори, излъчване на ново управление, укрепване на върховенството на правото и гарантиране на свободата на медиите. По думите му само така могат да бъдат победени бедността и безправието и да заемем подобаващото ни място в европейското пространство. „Мое кредо през последните пет години бе да бъда с народа си. Казвам го и днес: С вас сме!“, заяви още президентът. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък подчерта, че именно Радев я е накарал да повярва в смелостта, доблестта, решителността за промяна.  „Живеем в сложно време, много години и илюзии загубихме. Разпадът на институциите и държавността се отрази на всеки от нас. От нас се очаква да си върнем надеждата. Започнахме, но много работа ни чака занапред. Сигурна съм, че ще намерим тази нова координатна система на единението. Ние сме граждани, а не поданици, колкото и да се опитват да ни третират като такива. Винаги площадите раждат промяната. Ние винаги ще сме на страната на тези, които са за справедливост и солидарност. Нашият път е все в ремонт. Не искам само асфалт и безвремие“, каза тя.

Психиатърка, диригент и журналистка начело на комитета

По предложение на актьора Павел Попандов в ръководството на инициативния комитет бяха избрани трима души - психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, журналистът Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов.

„Няма какво да си затваряме очите, че България е болна, бедна и счупена в много отношения. Но тя не заслужава това“, обяви диригентът Камджалов и пожела успех на претендентите. 

Анна Заркова пък похвали Радев и Йотова, че не са приели мрачната действителност в България и са устояли на вражеските отношения на политически играчи. „Когато вдигна юмрук на бунтовния площад президентът Радев, това беше знак на общност между всички хора, които бяха там и които излязоха от подчинението. Те бяха вдигнали глава и искаха да викнат, че не искат управление от мафиотски тип“, изтъкна журналистката.

Д-р Цветеслава Гълъбова пък прие кандидатурата на досегашната президентска двойка като лична и обществена кауза. „Изправени сме пред изключителни тежки задачи за решаване и ние трябва да ги решим, защото залогът е нашата родина, нашата България. След години управление на политическата посредственост, дойде време на политическата грамотност“, каза тя. 

Кои политици подкрепиха Радев и Йотова?

След членовете на комитета имаше общественици, политици и представители на културните среди от целия политически спектър. БСП бе изпратила трима високопоставени представители в комитета – бившия зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин, ексдепутата Ирена Анастасова и бившия здравен министър Радослав Гайдарски. Евродепутатите Иво Христов и Елена Йончева също бяха там. В подкрепа на Радев се включиха и трима души от Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ на бившия омбудсман Мая Манолова, която сега е един от лидерите на ИБГНИ. Това са кардиологът Галина Таваличка, учителят Мими Караколева и активистът Никола Вапцаров.

В Инициативния комитет се присъединиха и представители на новата политическа сила „Продължаваме промяната“ на двамата вече бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев - Яна Балникова и Деница Симеонова. А от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ присъстваха Филип Станев и Станислав Балабанов. 

Радев и Йотова получиха подкрепа в издигането си и от бившите соцдепутати Весела Лечева и Дора Янкова, бившия министър на отбраната Бойко Ноев, политическият анализатор Осман Октай и др. 

Част от комитета, но извън политиката са: актрисата Цветана Манева, актьорът Веселин Плачков, поетесата Маргарита Петкова, генералът от резерва Михо Михов, волейболистът Владимир Николов, художникът Греди Асса и др. 

От днес ЦИК приема документи за регистрация на инициативните комитети за президентските избори. Крайният срок е 4 октомври. На изборите през 2016 г. участваха 23 кандидатпрезидентски двойки.

Големите отсъстващи: къде се крият кандидат-президентите?

Припомняме, че Румен Радев обяви своята кандидатура за втори мандат още преди 8 месеца. Големите партии обаче все още мълчат и не са обявили своите кандидати за изборите. По-рано днес държавният глава призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира за президент, за да защити честта на партията си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама