Комитетът на Радев: Кои са важните знаци?

10:30, 29 сеп 21 / Политика 25 2769 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Инициативен комитет официално издигна Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент за изборите на 14 ноември. В него членуват 188 души, с 52-ма по-малко от този през 2016 г. Какви знаци обаче ни дава присъствието или отсъствието на някои ключови фигури?

Широка подкрепа от почти всички страни

Макар Радев и Йотова да са кандидатури на БСП, и преди 5 години, а и сега, номинациите им се издигат по този начин, за да привлекат колкото се може по-широка подкрепа. А това несъмнено работи, защото в Инициативния комитет тази година влязоха много повече играчи, извън социалистите. Зад тях застанаха почти всички от т. нар. партии на протеста и на промяната, които според повечето социологически проучвания имат реален шанс да влязат в 47-ото Народно събрание. Това са „Има такъв народ“, „Изправи се.БГ“, както и „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Всичко това със сигурност прави Радев и Йотова най-широко подкрепяната президентска двойка в тазгодишната надпревара за „Дондуков“ 2 и им осигурява голяма преднина пред останалите претенденти. 

Единствено „Демократична България“ реши не само да не удари рамо на президента, но и даде заявка, че има намерение да изпрати свой човек в пряка битка срещу него. Кой ще бъде той все още остава пълна мистерия. Със сигурност обаче този ход ще им изиграе лоша шега, защото електоралните гласове на толкова много партии и коалиции трудно биха могли да бъдат надминати. А при евентуална победа на Радев, никак не е добре той да не е на тяхна страна, макар и да има по-скоро представителни функции. Та дори и ДБ да са първа политическа сила в 47-ия парламент. ГЕРБ са отличен пример за това. 

Очаквано ГЕРБ/СДС и ДПС също нямаха представители в комитета. Прави впечатление, че сред членовете бяха бившият депутат от ДПС Осман Октай и бившият министър на отбраната в кабинета „Костов“ от 1999 до 2001 г. - Бойко Ноев. В комитета бе и бившият депутат от АБВ и генерал от резерва Михо Михов

Левицата в ъгъла

Що се отнася до ролята на БСП, от която се очакваше най-силна подкрепа, може да се каже, че тя едва се забелязваше. Или с други думи, имаше я колкото да не е без хич. Вероятно защото, въпреки обтегнатите отношения с държавния глава, столетницата просто няма силен играч, който да издигне срещу него. А и голямата загуба на гласове по време на изминалите парламентарни избори не им даде увереността, че са готови за подобна битка и то с едно от най-добрите си попадения в политиката. Така те решиха да запазят взаимоотношенията си с Радев и Йотова, която е член на партията. Макар и символично. 

Ако върнем лентата назад, ще си спомним, че при първото официално издигане на Радев и Йотова, левицата имаше много по-силно участие в комитета. Това се забелязва и от самите снимки. Тогава нейните членове изпълваха залата, а сега сякаш останаха изтикани в ъгъла. 

Колаж: Topnovini.bg

В подкрепа на президентската двойка тази година от социалистите бяха излъчени само трима души - бившият зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин, ексдепутатът Ирена Анастасова и бившият здравен министър Радослав Гайдарски. Иво Христов и Елена Йончева, които са сред учредителите на комитета и бяха служители на президентската администрация, преди да бъдат номинирани и избрани за евродепутати от БСП през 2019 г., също присъстваха. Както и ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов. Като част от комитета бяха и бившите народни представители Дора Янкова и Весела Лечева

Зад него имаше и силна подкрепа от местната власт. На събитието присъстваха кметът на Перник Станислав Владимиров, на Русе - Пенчо Милков, на Троян - Донка Михайлова, кметът на Видин Цветан Ценков и този на Самоков - Владимир Георгиев.

2016 г. за председател на комитета бе избран именно великият Стефан Данаилов, който ни напусна преди две години. Сега начело застанаха „граждански“ представители, а не политически фигури (журналистката Анна Заркова, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова и диригентът Йордан Камджалов).

Преди 5 години в комитета изпъкваха много повече знакови фигури на партията. Сред тях бяха: лидерът Корнелия Нинова, депутатът Крум Зарков, бившият депутат и министър Румен Овчаров, бившият депутат Красимир Янков, който се отцепи от социалистите и в момента е председател на „Българска прогресивна линия“, както и председателят на Софийската организация на БСП Калоян Паргов

Както тогава, така и сега, двойката за „Дондуков“ 2 бе силно подкрепена от редица общественици, хора на изкуството и културни дейци. Изпъкват имената на актрисата Цветана Манева, актьорът Веселин Плачков, поетесата Маргарита Петкова, музикантът Иван Лечев, художникът Греди Асса, фотографът Иво Хаджимишев, волейболистът Владимир Николов, борецът Александър Томов и др. 

Сред левите интелектуалци пък се забелязват: журналистите Тома Томов, Велислава Дърева, Светлана Шаренкова и Даниела Кънева, художникът Иван Токаджиев, издателят Иван Гранитски и историкът Искра Баева

Отново сред подкрепилите го има и много лица, които са били част от бившата Държавна сигурност. 

Оттук нататък предстои комитетът да се регистрира в ЦИК, за да може да номинира официално двойката за президентските избори. Докато повечето партии са съсредоточили сили главно върху парламентарните избори, мощната подкрепа за Радев и Йотова със сигурност ще ги обезсили още повече. А това може да лиши досегашната президентска двойка от достойна конкуренция и мачът да приключи още в първи рунд, без да се стига до балотаж. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама