Трайчо Трайков призова да се стои далеч от Паметника на съветската армия

11:46, 01 окт 21 / София 25 2306 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков призова софиянци да не доближават Паметника на съветската армия. „Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина, да избягват големия монумент, построен през 1954 г. от обявения за престъпен комунистически режим в прослава на окупационната армия на СССР („Паметник на Съветската армия“)“, написа той във Facebook.

Същият се намира в недобро конструктивно състояние и в момента Областната администрация е задвижила процедура за получаване на 390 хил. лв. от държавния бюджет, за да го ремонтира. Помолили са и общинския строителен контрол към Столична община да ограничи достъпа и да забрани провеждането на мероприятия от всякакъв вид“, посочи още Трайков.

Арестуваха банкера Мартин Заимов за поругаване на Паметника на съветската армия

Само преди дни за пореден път паметникът стана обект на вандалска проява. Финансистът Мартин Заимов бе арестуван за няколко часа, защото заличи част от надписа. Според него той съдържал лъжи и исторически грешки.

Паметникът на съветската армия е построен през 1947 г. със средства на българската държава. И до днес той е предмет на разгорещени спорове относно неговото значение, предназначение и бъдеще. След 2011 г. той става обект на няколко акции, най-често израз на протест спрямо политиката на бившия Съветски съюз и съвременна Русия.

Миналата година „Демократична България“ внесе доклад в Столичния общински съвет с предложение паметникът да бъде преместен. По експертни оценки това би струвало около 200 хил. лв. на държавата. Все още обаче няма решение на общината по казуса.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама