Козът, който Борисов извади от ръкава си

16:40, 01 окт 21 / Политика 25 3991 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Предизборната надпревара тъкмо беше започнала да става скучна и предвидима… Главният герой беше ясен, а второстепенните персонажи успяваха да привлекат интереса на публиката само за кратко. И тъкмо когато всички си мислеха, че финалът е предрешен, а победителят – ясен, Бойко Борисов с умело движение извади силен коз от ръкава си и разбърка картите. Така на сцената се появи нов претендент за президентския пост – проф. Анастас Герджиков.

Да те надхитрят със собствения ти трик

От самото начало беше ясно, че ГЕРБ няма как сами да победят Радев в пряк дуел за „Дондуков“ 2. Не и след миналогодишните протести и скандали, не и след разкритията на служебния кабинет. Този път Бойко Борисов нямаше как да спечели изборите и с „вързано магаре“ като през 2011 г., нито с партийна кандидатура, както се опита през 2016 г. Ето ГЕРБ прибегна до същия трик, с който настоящият президент и БСП спечелиха изборите преди 5 години – надпартийна кандидатура.

Лесно и ефективно решение. Радев получи подкрепа от много места и лица, но всички позиционирани вляво, а вдясно остана празно. Колебанието на „Демократична България“ дали изобщо да участва в изборите остави достатъчно място на ГЕРБ за действие и Борисов сграбчи тази възможност. А издигането на проф. Анастас Герджиков и „облягането“ на авторитета на най-елитното ни висше училище се оказа доста хитър ход. Без проблем зад тази „независима кандидатура“ могат да застанат и ДПС, които досега не са участвали в надпреварата със собствен претендент, и знайни и незнайни политически формации, базиращи се в десния политически спектър.

Интересно е обаче как Герджиков ще обясни на студентите си защо е приел да бъде кандидат на онова статукво, срещу което голяма част от тях протестираха преди година.

От Аристотел… до договора с мама

„Мъж, който няма нужда от представяне“, с ерудиция и знание на езици – проф. Анастас Герджиков на хартия отговаря на предварителните заявки на ГЕРБ.

Той е първият преводач на Аристотеловата „Политика“, втори мандат ръководи най-старото и елитно висше училище, начело е на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Зад гърба си има опит като зам.-министър на образованието и науката в кабинета „Сакскобургготски“ и като управител на Фонд „Научни изследвания“.

Името на проф. Анастас Герджиков обаче бе замесено в не един скандал. Преди три години стана ясно, че ръководеният от него Софийски университет е сключил договор за едни 9000 лв.… с майка му. Днес казусът най-изненадващо се разплете, след като Антикорупционната комисия съвсем навреме обяви, че няма конфликт на интереси. Изводът бил направен още миналата година, но оповестен сега заради медийния интерес към Герджиков. Случайност!?

Преди години Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри нарушения при финансирането на проекти от фонд „Научни изследвания“, докато начело е бил именно проф. Герджиков. Реални последствия от тези заключения обаче няма заради изтекла давност на нарушенията.  

„Обединителят“ срещу „разделителят“

Герджиков обяви, че захвърля тогата и влиза в политиката, за да бъде обединител на нацията и е отворен за диалог с партиите. По този начин се поставя като контрапункт на Радев, който е критикуван, че с подкрепата си за протестите е разделил нацията.

Сблъсъкът през ноември няма да е първият между двамата. През 2019 г. ректорът на Софийския университет разкритикува държавния глава, че политиците са окупирали шествието по случай 24 май. „Безобразието се превръща в традиция“, каза тогава проф. Герджиков по адрес на Радев и останалите политици (сред които и министри от кабинета „Борисов“ 3) застанаха пред духовенството и представителите на културните и образователните институции.

Ако изключим елементарното противопоставяне на „армията срещу образованието“, все пак и Радев е ерудиран и владее езици. Между двамата претенденти се очертават и няколко прилики – те са умерени, спокойни и диалогични, така че този път може и да станем свидетели на опит за истински предизборен дебат. И ето как с един ход Борисов върна интригата в президентската надпревара.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:50, 02 окт 21

Проф. Анастас Герджиков е син на партийната секретарка на университета Мария Герджикова, която се домъкна в столицата от Кърджали и стана професор с дисертация за старогръцката литература без изобщо да знае старогръцки език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама