Лозан Панов ще се кандидатира за президент

14:00, 02 окт 21 / Политика 25 1646 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Инициативата „Правосъдие за всеки“ издига председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов за кандидат-президент за изборите на 14 ноември, съобщиха от независима гражданска общност на своя сайт

Решението за неговото издигане е било взето след среща на управителния съвет. Днес ще се проведе и първата среща на инициативния комитет, който ще регистрира кандидатурата му за президентските избори. А регистрацията на комитета трябва да се случи до 4 октомври.

Още вчера в някои медии се разпространи информация, че Лозан Панов най-вероятно ще бъде издигнат за президент от инициативен комитет в следващите няколко дни. А според източници на „Медиапул“ той ще бъде подкрепен впоследствие от „Демократична България“. Според медията обаче членове на обединението няма да влизат в Инициативния комитет, нито там ще има хора от други партии.

Междувременно бившият депутат от „Демократична България“ Ивайло Мирчев обяви в интервю за радио „Дарик“, че в следващите десетина дни ще обявят кандидата си за президентските избори. По думите му процесът още не е приключил и предстои партиите в обединението да вземат решение. 

При нас нямаме човек в една джипка и всички журналисти да знаят, че каквото той каже това е. Ние нямаме човек на едно диванче, който говори на други двама в Народното събрание и чрез тях той изпраща послание. Ние имаме три партии, които имат колективни органи и наистина те взимат решенията“, обяви той, като даде да се разбере, че в рамките на тези колективни органи досега не е обсъждана подкрепа за кандидатурата на настоящия президент Румен Радев.

Мандатът на Лозан Панов като председател на ВКС изтича изтича на 10 февруари 2022 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд на 30 септември. Панов зае тази длъжност през 2015 г. със 7-годишен мандат, като не може да бъде избиран повторно. За да участва в изборите, той трябва да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет още другата седмица. Рискът е дали ВСС ще приеме оставката навреме, за да може той да се регистрира в ЦИК. Сроковете за Панов са изключително сгъстени и кандидатурата му лесно може да бъде саботирана. Заседанието на Пленума на ВСС е на 7 октомври. Указът на Радев трябва да бъде издаден незабовно, за да излезе в Държавен вестник, Крайният срок за регистрацията на кандидатите изтича на 12-ти.

През последните седем години Панов бе сред основните критици на статуквото в съдебната власт в лицето на управляващите и главния прокурор. В интервю преди седмица съдия Панов отхвърли слуховете, че може да бъде издигнат за кандидат-президент от „Демократична България“, но не беше особено убедителен. „С начина, по който се изразявам, с различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че за която и да е политическа формация съм атрактивен“, заяви тогава Панов. Тогава той остро критикува действащия президент Румен Радев за първоначалната му пасивност по темата за съдебната реформа. „Всъщност аз говорех тогава, когато цялата инфраструктура беше в ръцете на едни управляващи. Тогава всички мълчаха. Сега не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно“, каза Панов.

Лозан Панов с остра критика към президента Радев

Съдията припомни, че покрай скандала „ЦУМ-гейт“ държавният глава е казал, че крамолите във ВСС не са дневният ред на България. След като миналото лято прокуратурата нахлу в президентството, Радев стана един от основните противници на Гешев. Той обясни, че ролята на президента не е да гледа отстрани. „Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството. И още нещо – бяха се провели дебати за промяна на конституцията, дебати за правомощията на главния прокурор. Докъде стигнаха те? В момента нищо не се е променило“, заяви тогава Панов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:53, 02 окт 21

Демократична България, за която гласувах на двата последни избора, отива в канал изацията. Този не става за президент. Както и Герджиков.

2 Анонимен 19:30, 02 окт 21

Тоя крадец ли никога

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама