Кой застава зад Панов и Касимова?

15:00, 03 окт 21 / Политика 25 2749 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Инициативен комитет от само 28 членове подкрепи председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и журналистката и писателка Мария Касимова-Моасе за кандидат-президентска двойка. Те са издигнати от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“. 

Кандидатът за вицепрезидент на Панов ще е Мария Касимова

За председател на инициативния комитет бе избран юристът Велислав Величков, а за заместници Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“ и експертът по политически комуникации Весислава Танчева. 

Лозан Панов ще се кандидатира за президент

За разлика от другите официални обявявания на кандидат-президентските двойки, това на Панов и Касимова бе меко казано доста скромно. Другите двойки (Радев-Йотова и Герджиков-Митева), заедно с инициативните им комитети, които ги издигат, го направиха доста официално и грандиозно - пред обективите на десетки камери в една от най-големите зали на НДК - номер 6. Панов обаче заложи на малката зала „Сохо“ - работно пространство за споделено ползване в центъра на София, което обикновено се използва за фирмени събития. Изборът им вероятно е повлиян и от липсата на време, защото Емил Георгиев сподели в ефира на Нова телевизия, че са решили да се включат в президентската надпревара, като издигнат председателя на ВКС буквално в последния момент. 

С викане по социалните мрежи не стават промени

Очаквано, заради професиите на кандидат-президентската двойка, в комитета влизат предимно юристи, журналисти и общественици. 

От юридическите среди личат имената на редица адвокати. Сред тях са Емил А. Георгиев, Росен Рашков, Албена Белянова, д-р Христо Христев, Александър Кашъмов, Александър Пелев, Огнян Ангелов, Петромир Кънчев и Велислав Величков. 

А сред журналистите Панов и Касимова получиха подкрепа от Калин Манолов от „Алтернативата“, водещата на „Честно казано“ по „Евроком“ Люба Кулезич, известния икономически журналист Марио Гаврилов и гласът на спорта Камен Алипиев.

Мисията ми е да служа на истината и добродетелността

Прави впечатление, че сред членовете на комитета е и майката на покойния юрист Кристиан Таков - Галя Йончева. Таков бе близък приятел на Лозан Панов и именно на него председателят на ВКС посвети първите си думи като кандидат-президент. 

Към инициативния комитет се присъедини и екологът от Българска асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов, който неведнъж се е обявявал срещу презастрояването на родното Черноморие и планинските курорти. Част от него е и Явор Гечев от международната организация за защита на животните „Четири лапи“ и Кремена Кунева от фондацията за детско здравеопазване и образование „За доброто“.

Сред другите членове на комитета са: Радослав Бимбалов (рекламист, общественик), Леона Асланова (предприемач), Юлия Берберян, д-р Надя Стойкова (психолог), проф. Ангел Калайджиев, Атанас Шарков (IT предприемач), Цветанка Иванова-Стоянова и Васил Гарнизов (политолог). 

За разлика от инициативните комитети на Герджиков и Радев, в този на Панов няма певци, артисти и кметове на общини. 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви, че ще излезе в неплатен отпуск, за да се кандидатира за президент на републиката. Неговият конкурент Анастас Герджиков, който е ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, обяви по-рано днес, че ще постъпи по същия начин. 

Мандатът на Лозан Панов като председател на ВКС изтича на 10 февруари 2022 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд на 30 септември. Панов зае тази длъжност през 2015 г. със 7-годишен мандат, като не може да бъде избиран повторно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:29, 03 окт 21

Тоя и той не е стока

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама