136 отбора участваха в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“

13:19, 04 окт 21 / София 25 1598 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

136 отбора и близо 500 състезатели се включиха в четвъртото издание на единственото у нас изцяло отборно планинско състезание с кауза – „По стъпките на Алеко с приятел” този уикенд. Те премериха сили в четири категории – „Семейство”, „Приятели”, „Колеги” и „Съседи” по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~27 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая).

1808 лева е сумата, събрана за каузата тази година като част от входните такси и доброволни дарения. Тя ще бъде използвана за закупуване на екипировка и оборудване за Планинската спасителна служба в Кюстендил.

Отличени в надпреварата бяха общо 24 отбора в четирите категории по двата маршрута. Най-добро време на късото трасе постигнаха победителите в Категория „Семейство“ – тим „Адреналин” с отборно време: 01:18:53. Отличниците на дългото трасе са „Run4Fun” с отборно време: 03:09:41, което им донесе купата в Категория „Приятели”.

Силен интерес предизвика и участието на легендата в планинското бягане Кирил Николов – Дизела, който се включи в отбор с незрящия състезател Павлин Митев и Янка Трифонова. Тим „Папая”, който е кръстен на кучето водач, преодоля успешно дългото трасе от ~27 км с пресечен терен и положителна денивелация от над 1400 м с време от 7 часа и 6 мин.

Кирил Николов – Дизела ще бяга с незрящ състезател в „По стъпките на Алеко с приятел“

Аплодисменти събраха и трите отбора на фондация „Ела и ти” с участници в специализирани колички на хора с двигателни проблеми и доброволци, които финишираха успешно на късото трасе.

И тази година състезанието доказа, че в него място имат всички, които обичат планината, носят в себе си отборния дух и желанието да помогнат за добри каузи. Конкуренцията за първите места в категориите беше много сериозна и призьорите показаха отлични времена. Но за нас победители са всички, които решиха да прекарат прекрасен ден на Витоша във физическа активност с близките си хора и в полза на другите”, категоричен е Димо Христов, главен организатор на „По стъпките на Алеко с приятел”. „Благодарим от сърце на всички, които участваха и помогнаха, на нашите над 70 доброволци и 35 партньорски организации”, допълва той. Част от програмата на „По стъпките на Алеко с приятел” тази година беше и специалното гостуване на „Банско филм фест” с безплатна прожекция на избрани тематични филми.

Състезанието „По стъпките на Алеко с приятел” се организира традиционно от Туристическо дружество „Боерица” в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчарево, Природен парк Витоша. И тази година тя е включена в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта” и в Фондация „София – европейска столица на спорта”.

За състезанието „По стъпките на Алеко”

Състезанието „По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е възобновено през 2018 година, като в трите му издания до момента са участвали общо близо 1000 човека.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама