Собственикът на заседналия кораб намерил компания за спасяването му

17:30, 04 окт 21 25 2062 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Собственикът на затъналия кораб „Вера Су“ край Камен бряг е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна. Намерението се обявява на 15-ия ден от сагата и стана ясно на спешна среща между българския министър на транспорта Христо Алексиев със заместник на турския посланик Ерман Топчу.

Дайте ни възможност и сами ще си организираме екокатастрофа

В същото време стана ясно, че друг кораб на същия корабособственик преди ден е преминал с опасно висока скорост в канала от пристанище Варна-запад към морето и е изпочупил кея, пише Mediapool.

Заявка за намерена фирма

Заместник-ръководителят на мисията на Република Турция Ерман Топчу информира в понеделник Христо Алексиев, че корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна. В отговор министър Алексиев заяви, че българската държава ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква да ѝ бъде представен ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията. Министърът настоя за стриктното изпълнение на плана и гаранциите за грижата за екипажа, които са от първостепенно значение за нашата страна.

Заседналият кораб край Камен бряг потъва

“Уверен съм, че България и Турция ще покажат своето добро сътрудничество в разрешаването на този критичен въпрос“, отбеляза Алексиев, цитиран от пресцентъра на транспортното министерство.

Заместник-ръководителят Ерман Топчу пое ангажимент, че посолството ще окаже необходимото съдействие и ще има активна роля в координацията на този въпрос.

Христо Алексиев добави, че българската държава продължава да управлява спасителната акция и е мобилизирала оборудване, включително и за евакуация на екипажа и към момента ситуацията е овладяна, но са необходими допълнителни спешни и адекватни мерки от страна на корабособственика.

От началото на сагата се спрягаха редица фирми, които да осъществят спасителната операция. Дори самият транспортен министър Христо Алексиев съобщи преди седмица, че благодарение на лични контакти води разговори с холандска фирма, която е участвала в спасяването на руската подводница "Курск". След това се заговори, че се водят разговори с други три фирми.

Нов проблем с друг кораб на същия собственик

Междувременно стана ясно, че кораб на фирмата-собственик на заседналия „Вера Су“, е преминал вчера в късния следобед в канала от пристанище Варна-запад към морето с опасно висока скорост. При разрешени 6 възела е преминал с над 10.

От образуваната приливна вълна е изпотрошено всичко, което е било на кея и тепърва ще се изчисляват щетите. Това съобщи за Радио Варна директорът на Транзитната зона Юлиян Гендов.

Той каза, че това не е първото нарушение на турските кораби. Отговорните институции са сезирани, но до този момент няма реакция.

Ековедомството разширява мониторинга на водата

Днес стана ясно, че екоминистърът Асен Личев е издал заповед за допълнителен площен мониторинг на морските води в района на заседналия кораб „Вера Су“.

Мониторингът ще служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при следващи спасителни действия. Планът е разработен съвместно с експерти от Института по океанология - БАН.

Пунктовете са избрани според отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и прогнозираната метеорологична обстановка през следващите 10 дни. Това ще позволи проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в случай на попадане на карбамид в морските води при повторно стартиране на дейностите по разтоварване на кораба.

Първото пробовземане днес е с кораб на Гранична полиция. Ще се вземат регулярни водни проби в 7 пункта в района южно и югоизточно от кораба. Първата проба ще бъде последвана от ежеседмични моделирани изследвания на крайбрежните морски води през целия месец.

Паралелно с допълнителния площен мониторинг МОСВ продължава всекидневно да следи състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб, посочват от министерството.

Моряците отказаха да слязат, страх ги е да не бъдат депортирани в Турция

Екипажът на заседналия край местността Яйлата товарен кораб „Вера Су“ продължава да е на борда. Днес беше направен втори опит част от екипажа да бъде свален на брега и да бъде разпитан пред съдия.

Катер на Гранична полиция пристигна в района на заседналия кораб, но екипажът отказа да се качи.

По информация на bTV, моряците в последния момент са отказали да слязат от „Вера Су“, защото ги е страх да не бъдат задържани и депортирани в Турция. Посочили са още, че имат забавени заплати.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама