Българският паспорт в Топ 10 на „Най-мощните документи за пътуване“ в света

17:59, 04 окт 21 / Любопитно 25 1869 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българският паспорт е на 10-о място в списъка на „Най-мощните документи за пътуване“ в света. С българския паспорт може да се пътува в 136 държави, от които безвизово до 97, според Глобалният индекс на най-мощните паспорти на „Arton Capital“ за 2021 г., изготвен въз основа на това в колко държави е възможно да се пътува без виза.

На първо място е паспортът на Обединените арабски емирства, който позволява да се пътува свободно до 152 държави, от които 98 са безвизови, в 54 държави с визи и в 46 държави с предварително издаване на виза. Втори в списъка е паспортът на Нова Зеландия с възможност за безплатно пътуване в 146 държави, от които безвизови са 98 държави. Трето място си поделят Германия, Финландия, Австрия, Люксембург, Испания, Италия, Швейцария, Австралия и Южна Корея, чиито граждани могат да пътуват до 144 държави.

Последен в списъка на 93-то място е афганистанският паспорт, който позволява безвизово пътуване само до 4 държави, а афганистанците се нуждаят от визи за влизане в 166 държави, пише БГНЕС.

Класацията се основава на свободата на движение и безвизовото пътуване на притежателите на паспорти. Силата на паспорта представлява не само самоличността на гражданина, но и важен фактор, който влияе върху достъпа му до глобалните възможности, леснотата на придвижване и качеството на живот. Класацията беше променена, след като безвизовите условия станаха невалидни сред страните след избухването на пандемията от Covid-19. За да се предотврати пандемията, много страни въведоха ограничения за пътуване в страни, където ежедневните случаи на Covid-19 са високи.

Според „Arton Capital Report“, Европа продължава да бъде начело на най-мощните паспорти в света, въпреки че в класацията има интересна промяна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама