Бойко Борисов ли назначи Ивайло Иванов?

13:50, 05 окт 21 / София 25 2964 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Тихо и „през задния вход“ вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова назначи уволнения за насилие над протестиращи бивш главен секретар на МВР Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат. В социалните мрежи обаче не остана тихо, въпреки срива на Фейсбук. Назначението на Иванов поставя на преден план поне няколко въпроса.       

Плашеща липса на кадри или кой всъщност командва в Столична община?

За липсата на скамейка в редиците на ГЕРБ е ясно много отдавна, но с всеки следващ ход местната власт изумява. Очевидно е, че тук говорим и за нуждата да бъде назначен „правилен наш“ човек. Не е изключено и Ивайло Иванов да има особени заслуги към партия ГЕРБ щом се сдобива с подобен пост предвид скандалите около името му и последвалото уволнение. Какви са заслугите му е въпрос на спекулация, но е очевидно, че за Йорданка Фандъкова и ГЕРБ е особено важно Ивайло Иванов да заема публичен пост, щом от общината са готови да поемат критиките и негативите от назначението му.

Фандъкова приюти уволнен за насилие полицейски шеф

Какво точно свързва Ивайло Иванов със София и дейността на Столичния инспекторат е друг важен въпрос, който обаче просто губи смисъла си.

Агония и власт до последно – това очертава перспективата пред управлението на Йорданка Фандъкова, което все по-категорично изглежда като лишено от капацитет, потенциал, визия и дори кадри.

Да не забравяме и че само преди няколко седмици дългогодишният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков подаде оставка от втория най-важен по същество политически пост в столицата. Оставката бе мотивирана с лични причини и поемане на политическа отговорност, но в типичния за него стил Бойко Борисов побърза да направи така, че всичко да изглежда под негов контрол. Той заяви, че оставката е по негово искане, поради несправяне с критиките на опозицията. В този ред на мисли, ако приемем, че Столична община е под пряката команда на Бойко Борисов може би е редно да чуем обосновка за назначението на Ивайло Иванов именно от бившия премиер. Явно е че има нещо, което прави Ивайло Иванов особено важен за ГЕРБ извън професионалните му качества.

Всяко чудо за 3 дни

Очевидно е и че от общината се надяват темата да потъне бързо в публичното пространството. Предвид разгорещената политическа обстановка с оглед на предстоящите избори, това е напълно реално да се случи в рамките на ден два. Неслучайно и назначението се осъществява без официално съобщение до медиите.

Така погледнато преценката на Йорданка Фандъкова и екипа ѝ за медийната среда е добър и те очевидно се надяват да минат между капките. За кой ли път. Като цяло местната власт в София за момента изключително успешно успява тихомълком да остава на заден план поради динамичните политически събития в национален мащаб. Какви ли още ще ги свършат до изборите и след тях...

С какви очи ще искат „обединение, помирение и спиране на изчегъртването“?

На другия фронт от ГЕРБ говорят за обединение и помирение, търсят и промотират обединители на нацията, оплакват се от „изчегъртване“. Същевременно назначават човек свързан с едни от най-черните събития у нас в последните години. Ако спомените от протестите и това, което ги подтикна не са толкова пресни, то изтеклите кадри за полицейската гавра над протестиращите е все още пред очите на всички гледали записите.

Милицинерска гавра

Но както писах горе, темите у нас потъват твърде бързо в публичното пространство. Така стана и с кадрите от полицейското насилие, по спомени темата бе актуална точно седмица.

Трудно и дори контрапродуктивно е човек да иска да се помири с ГЕРБ и наложените от тях практики, колкото и екзистенциално важно да е туширането на напрежението в обществото. Назначаването на Ивайло Иванов е просто поредната илюстрация за наглостта и непукизма им, което от своя страна е поредният пирон в ковчега на мечтите за „обединение“.

Кога ще погледнем отново към София?

Остава да се надяваме, че след предстоящите избори, политическата обстановка ще се успокои, което ще постави Йорданка Фандъкова и управлението ѝ отново под светлината на прожекторите, а от там ще се засили и общественият натиск към „Московска“ 33. За момента управлението в София действа необезпокоявано, въпреки тоталната стагнация, липсата и бездействието по наболелите казуси на града.

Предвид тоталното изчерпване най-логичният и отговорен ход от страна на Йорданка Фандъкова и екипът ѝ би било подаването на оставка предсрочно. Идеално знаем обаче, че това е нелека задача, а и вероятно дълбоко нерационална от гледната точка на ГЕРБ. Да не говорим, че не можем да бъдем сигурни какво мислят в Банкя по въпроса. Когато и да приключи настоящият мандат на кметицата, той безспорно ще бъде последен за ГЕРБ (поне за известен период от време), което предполага, че целта е максимално задържане на ръководните постове.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама