Бивша служителка на Facebook с тежки обвинения към компанията

14:15, 06 окт 21 / Свят 25 2027 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Поредица от статии в „Уолстрийт Джърнъл“ разкри доста нелицеприятни страни от работата на Facebook. Така например строгите правила за публикуване в социалната мрежа очевидно не важат за т.нар. „ВИП-профили“ - като този на бразилския футболист Неймар. 

Преди време той публикува във Facebook снимки на разголена жена, която го беше обвинила в изнасилване. Модераторите първоначално нямаха право да ги изтрият - сториха го едва след нареждане „отгоре“. Но междувременно 56 милиона потребители вече бяха видели снимките. А във Facebook „ВИП-профилите“ като на Неймар са вече близо 6 милиона

Facebook отрече да има теч на данни при мащабния срив

Депресирани деца заради Instagram

Най-голямо възмущение предизвика обаче информацията, съдържаща се в статия за щетите, които платформата Instagram ( бел. ред. - тя е част от концерна Facebook) нанася върху психическото здраве на подрастващите. В едно свое вътрешно проучване ръководството на Facebook стига до заключението, че Instagram създава у тийнейджърите, най-вече у момичетата, задълбочаващо се недоволство от собственото тяло. А то пък предизвиква депресии и смущения в храненето. Ръководството на Facebook обаче умишлено е премълчало тези изводи. В случая концернът постъпи така, както винаги действа при подобни обвинения: опита се да заглади нещата, като в същото време оповести плановете си за нова версия на Instagram, предназначена само за деца между 10 и 12 години.

Facebook между своите интереси и тези на обществото

„Facebook е разпънат между своите интереси и тези на обществото“, казва Франсис Хоугън, която е работила за Facebook между 2019 и 2021 година като продуктов мениджър, пред CBS. Именно тя е предала множество вътрешни документи на „Уолстрийт джърнъл“. 

Според нея концернът всеки пъти взимал едно и също решение: да се погрижи за собствените си интереси. 37-годишната бивша служителка представи и документи, доказващи обвиненията ѝ. А изводът звучи страшно: „Тази версия на Facebook раздира нашето общество и предизвиква насилие по света“, пише „Дойче веле“.

Вчера тя даде показания и пред Конгреса на САЩ, като поиска статут на защитен свидетел, за да може да се предпази от адвокатите на бившия си работодател. Хоугън заяви пред американски законодатели, че сайтовете на компанията и приложенията ѝ „вредят на децата, сеят разделение и отслабват нашата демокрация“, предаде BBC, цитирана от БНР. Тя твърди, че ръководството на компанията, че знае как да направи Facebook и Instagram по-безопасни, но няма да направи нужните промени, защото за тях астрономическите им печалби са по-важни от хората“.

За Марк Зукърбърг много от обвиненията „нямат никакъв смисъл“ 

Основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг отвърна на атаките като посочи, че скорошните събития са създали „фалшива картина“ на компанията. В писмо до служителите той казва, че много от обвиненията „нямат никакъв смисъл“ и посочва усилията за борба с вредното съдържание, установяването на прозрачност и др. „Грижим се дълбоко за въпроси като сигурност, благополучие и психично здраве“, подчертава още Зукърбърг.

От компанията посочват още, че Хоугън се е изказвала в области, за които няма познания.

Критиките към Facebook идват на фона на засилено наблюдение върху медийния гигант и растящи призиви за регулация на дейността му.

Facebook е най-популярната социална мрежа. Тя има над 2,5 милиарда активни потребители. Стотици милиони също така използват приложенията, в това число WhatsApp и Instagram.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама