Немец и шотландец си поделят Нобеловата награда за химия

14:50, 06 окт 21 / Любопитно 25 1525 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Нобеловата награда за химия за 2021 г. беше връчена на германския учен Бенджамин Лист и шотландеца Дейвид Макмилън „за развитието на асиметричната органокатализа“.

Асиметричната органокатализа е прецизен нов инструмент за строеж на молекули. Тя има голяма роля във фармацевтичните изследвания и направи химията по-екологична.

Бенджамин Лист работи в института ''Макс Планк'' в Мюлхайм ан дер Рур, Германия. Дейвид Макмилън е професор по химия в Принстънския университет в Ню Джърси, САЩ. Между 2010 и 2014 г. е главен редактор на списание Chemical Science, водещото списание по обща химия, публикувано от Кралското общество по химия.

Учени, открили рецептори за температура и допир, с Нобелова награда по медицина

Моделирането на климата извоюва нобеловата награда

Тази година паричната равностойност на наградата е 10 милиона крони (1,1 милиона щатски долара). Заради пандемията от новия коронавирус лауреатите ще получат наградите си у дома. Церемонията в Стокхолмската концертна зала на 10 декември и банкетът в тяхна чест бяха отменени, предаде БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама