Капитанът на „Вера Су“ и помощникът му ще бъдат задържани

16:57, 07 окт 21 25 2743 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разпитите на екипажа на заседналия кораб „Вера Су“ пред съдия приключиха. Останаха само разпитите на капитана и втория помощник-капитан. Двамата ще бъдат привлечени като обвиняеми и предстои да бъдат задържани за срок от 72 часа. Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Делото е дадено за наблюдение на Националната следствена служба. Утре оттам ще бъдат на разположение, ще се запознаят с разпитите и ще решат как да действат. „Наред с екипажа вчера ни бяха предадени от капитана лично за нуждите на разследването корабните документи. Това са корабният дневник на палубата, корабният дневник на машините, трудовите договори на екипажа, както и общо 46 сертификата, касаещи кораба, товара и т.н.“, обясни още окръжният прокурор.

Утре ще бъде извършена митническа проверка на останалите от екипажа. Прокуратурата има насоки за причините за инцидента, но на този етап няма да ги обявяват. Допускат, че става дума за човешка грешка.

Собственикът на „Вера Су” играе театър

След точно 17 дни на патова ситуация вчера спешно евакуираха екипажа на кораба „Вера Су”. Моряците бяха изведени по мрежа над бурното море. А сега предстои български екипаж, начело с новия директор на „Морска администрация“, да поеме командването.

Собственикът на кораба превръща нещата в един уникален театър. Евакуацията вчера се случи безпроблемно. Екипажът е настанен в хотел в Каварна и им е осигурено всичко. Ние бяхме предварително готови за всичко”, коментира пред Нова телевизия служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

Български капитан с екипаж се качва на кораба „Вера Су“

„Вера Су” вече е без екипаж. Трябва да попитаме собственика дали ще осигури нов екипаж. Ако това не се случи, то на този кораб ще се качи само и единствено български такъв. Трябва да се предприемат действия на кораба. Люковете трябва да се отворят, машините трябва да работят, за да могат да продължат действията ни”, каза Алексиев.

Според него моряците трябва да бъдат разпитани веднага, както и се случи. „Ние сме направили абсолютно всичко до този момент. Много се възпрепятствани поради факта, че ситуацията е в природен парк „Яйлата”. Разгледани са и всички варианти за операция по въздух”, добави министърът.

Някои хора имат много къса памет. Много морски инцидента се случиха назад във времето. Държавата вместо да модернизира единствения спасителен кораб „Перун”, го продаде за 270 хил. лв. миналата година. Нарязаха го на скрап”, добави Алексиев. „В събота корабът започна да потъва заради големите вълни. Евакуацията, която моряците поискаха е театър, защото корабът вече беше стабилизиран”, каза още министърът.

Собственикът на заседналия кораб намерил компания за спасяването му

Корабът „Вера Су“ не е в добро състояние

Корабът „Вера Су“ не е в добро състояние. Той е стар, а засядането е довело до конструктивни щети по него. Чисто технически корабът има нужда от стабилизиране. Това каза пред bTV директорът на „Морска администрация – Варна“ кап. Валентин Енчев.

По думите му всякакви коментари, че корабът просто може да бъде облекчен и след това провлачен са несериозни. „Това е операция, която е много сериозна. Тя изисква ресурс, време да се финализират всякакви изчисления и анализи да се направят от страна на спасителната компания, така че предстоят няколко седмици, в които лично аз вярвам, че ще се случат нещата, но трябва търпение и малко помощ отгоре", каза кап. Енчев.

Той каза, че е била проведена кореспонденция с корабособственика и е било потвърдено от него, че при първа възможност екипаж ще бъде качен, но времето в момента не го позволява.

Екипи на няколко институции следят състоянието на кораба. Всичко обаче зависи какво ще бъде времето.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама