Нобелът за литература отиде при писател от Танзания

14:45, 07 окт 21 / Любопитно 25 2023 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Танзанийският писател Абдулразак Гурна спечели Нобеловата награда за литература за 2021 г, съобщи Нобеловият комитет на Шведската академия.

Моделирането на климата извоюва нобеловата награда

Наградата е присъдена на Гурна за „безкомпромисното му и изпълнено със състрадание проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в разлома между културите и континентите“, заявиха представители на комитета.

Самият Гурна е от семейство от арабски произход. Той е роден през 1948 г., но едва на 12 години пристига във Великобритания като бежанец. До скорошното си пенсиониране е професор по английски и постколониална литература в Кентския университет в Кентърбъри, където през 1982 г. защитава докторската си дисертация, преди това две години е лектор в университета „Байеро“ в Кано, Нигерия. Публикувал е 10 романа и множество къси разкази. Пише, откакто е на 21 г. Английският му е белязан от следи от суахили (майчиния му език), хинди, арабски и немски.

Немец и шотландец си поделят Нобеловата награда за химия

Публикуването на романа му „Paradise през 1984 г., след дълго пътуване в Африка, е пробивът му като писател. „Работата му е жива и много точна картина на друга Африка, не толкова позната на читателите - ивица край Индийския океан, белязана от робство и потисничество, британско, арабско, германско“, защото районът е мултикултурен още преди глобализацията. Разказва за перспективата за колониализма през очите на местните жители, а не на колонизиралите, отбелязват от комитета, цитирани от „Дневник“.

Учени, открили рецептори за температура и допир, с Нобелова награда по медицина

Гурна е автор и на изследвания за постколониални писатели, включително Салман Рушди.

От началото на седмицата досега са раздадени и наградите за медицина, физика и химия, утре предстои и наградата за мир.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама