Рашков: Няма да позволя името ми да бъде опетнявано от пехливан политици

14:07, 08 окт 21 / Политика 25 2149 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Силовият вицепремиер Бойко Рашков ще изнесе в публичното пространство множество случаи и данни за опити за купуване на гласове, свързани с изборите на 11 юли. Целта е да защити името си, което е „опетнявано от пехливан политици“. Според статистиката на МВР най-много производства са започнали за опити за купуване на гласове за ГЕРБ, следва ДПС.

„Ако ДПС има сведения за превишаване на правомощия от страна на полицейски служители във връзка с тази законосъобразна, профилактична дейност, съм готов да разгледам всеки сигнал. Ако нямат доверие на МВР, да се обърнат към институцията, на която очевидно имат доверие, тъй като са назначавали ръководителя - към главния прокурор Иван Гешев“, каза Рашков.

В декларация от 25 септември ДПС посочи, че на предходните избори Рашков се е включил активно в предизборната кампания и използвайки методите на комунистическия режим, е припомнил най-ужасяваща част от историята на 20 век. „Масово членове и симпатизанти на ДПС - като партийни функционери, кметове или служители в общински администрации, бяха подлагани на непрекъснат полицейски тормоз, извършваха се обиски, арести, в нарушение на законите на страната. Полицейските служители принуждаваха хората да подписват протоколи, че няма да се занимават с предизборна кампания, че няма да разпространяват предизборни материали, при положение че партийните функционери имат основно задължения да участват активно в предизборната кампания и в предизборните мероприятия. Абсурдна беше ситуацията и при служителите от общинските администрации, които бяха възпрепятствани да изпълняват основните си задължения по организиране на изборите. Целта беше сплашване, унижаване и стъпкване на човешкото достойнство, по същество лишаване от основни човешки, граждански и политически права. ДПС сезира компетентните органи в Европейския съюз и ще настоява за извършване на обективна независима проверка на всеки един конкретен случай“, написаха тогава от партията на Мустафа Карадайъ.

Рашков коментира, че ръководството на партията има проблем със собствения си електорат, за да изнася откровени неистини в публичното пространство. „Още днес или в близките дни ще се спра на конкретни факти. Има случай от вчера в районно управление Кирково. Има задържан гражданин, който е заплашвал друг, че трябва непременно да гласува за ДПС или няма да получи необходимото, за да се отоплява през зимата. В полицията, за да държи сметка на органите на МВР е отишъл кметът на населеното място, за да пита защо се задържа техният човек, човекът на ДПС“, каза днес Рашков.

Той добави, че ще осветли множество подобни случаи, свързани с предишните избори, за да покаже „как една партия се грижи за правата и свободите на българските граждани“. Рашкоя обясни, че няма против да се срещне с представители на европейски институции, с които ДПС поддържа връзка, и да им предостави материалите, които има.

Вицепремиерът информира, че от началото до средата на юли поради полицейската активност в страната е имало нулева престъпност. „Ако ДПС не е съгласно да имаме нулева престъпност, нека да продължават“, посочи Рашков.

Рашков направи заявка статистически да докаже, че вътрешните министри, подчинени на Бойко Борисов в последното редовно правителство (Младен Маринов и Христо Терзийски - бел. ред.), не са извършвали действия срещу купуването на гласове с изключение на партии извън ГЕРБ и ДПС - партията на Васил Божков „Българско лято“ и Цветан Цветанов „Републиканци за България“.

Политическата наглост на някои е безгранична. Ще предоставя данни как до април тази година МВР е съдействало с патрулни или служебни коли срещу 20, 30, 50 лева или 5 кг боб лица от малцинствата да гласуват за ГЕРБ или ДПС“, каза Рашков.

За изнесените данни от „Досиетата Пандора“ Рашков каза, че трябва да се изследват фактите от службите в страната. „Отново ще вървим след събитията, както при санкциите от глобалния закон „Магнитски“, но ще го направим“, заяви той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама