МВР откри още 12 полицаи-биячи на протестиращи

09:39, 09 окт 21 25 2055 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

МВР е открило още 12 полицаи-биячи от протестите през лятото наминалата година. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Протестите 2020: Нови разкрития за полицейски нарушения

Човекът на най-висшия професионален пост във вътрешното министерство обяви, че в хода на новите проверки на събитията от миналата година са били открити още 12 полицаи, срещу които в момента текат дисциплинарни проверки за превишаване на власт и за прекомерна употреба на физическа сила. По негови думи се очаква тези проверки да приключат до дни и да стане ясно какви ще са наказанията спрямо тях.

„Бяха разпоредени нови проверки по въпросния скандален случай, който като поведение е недопустим и потресаващ. В хода на тези проверки бяха установени още 12 виновни служителя, спрямо които са започнали проверки. Успоредно с тази, са започнати още няколко проверки. Общо около 20 служителя са проверявани. Дисциплинарните производства ще приключат до дни и ще бъдат наложени необходимите наказания”, каза Тодоров в ефира на Нова телевизия.

Според него причините за случая са комплексни – липса на достатъчно добро обучение, неправилни тактически действия от ръководителите, недобър инструктаж.

Всеки един по веригата – от ръководителя до изпълнителя, ще получат наказание. Те са такива, каквито предвижда закона за МВР, включително дисциплинарно уволнение”, добави главният секретар на МВР.

Фандъкова приюти уволнен за насилие полицейски шеф

До този момент бяха известни само 4-ма наказани полицаи. Техните наказания бяха потвърдени и от съд, а междувременно сед обществен натиск прокуратурата обяви и, че ги разследва.

За купуването на гласове

Има няколко сигнала за купуване на гласове, образувани са две досъдебни производства. Установени за различни начини за търговия с вот.

„Предлагат се дърва за огрев, махане на версиите от магазините, в които социално слаби пазаруват, изобретателни са хората. Има случаи на погасяване на вноски във фирми за бързи кредити на хора, които просрочват задълженията си. Един глас се търгува между 40 и 100 лв., зависи от региона”, разкри Тодоров.

Над 100 са досъдебните производства след изборите през юли. По статистика от тези сто половината са за една партия, 1/3 за друга партия, за останалите партии имало по 1-2 досъдебни производства.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама