Карадайъ влиза в президентската битка като кандидат на ДПС

16:30, 10 окт 21 / Политика 25 2400 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се включва в президентската надпревара. Кандидат за вицепрезидент е евродепутатът Искра Михайлова. 

За първи път партията издига собствен претендент за държавен глава - досега винаги е подкрепяло кандидат-президенти, издигани от инициативни комитети. Решението е взето днес по време на заседание на централното оперативно бюро на ДПС.

Големите отсъстващи: къде се крият кандидат-президентите?

„Това е един исторически ден за ДПС, а и за цяла България“, обяви Юнал Лютфи пред Централната избирателна комисия, където партията официално внесе предложението си за кандидат. По думите му в лицето на Карадайъ ДПС издига „изключителен президент – популярен, последователен, предвидим, в който може да се инвестира доверие“. 

Искра Михайлова пък определи като авторитетен ръководител в Европейския парламент - председател на комисия и зам.-председател на парламентарната група на „Обнови Европа“.

Според Лютфи избирателите на ДПС са очаквали този път партията да излезе със собствен кандидат, тъй като обществото иска промяна. 

Той обяви, че ДПС вече е минала етапа, в който играе ролята на балансьор. „Играем сериозно да учстваме във властта и без ДПС трудно би се направило сериозно, трайно и стабилно управление“, посочи Лютфи.

Предисторията

При регистрацията си в ЦИК за участието си в изборите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ очерта каква ще бъде фигурата на техния кандидат: „Ние трябва да изберем президент, обединител на нацията, а не президент, който разединява и противопоставя политически сили, включително вътре в Народното събрание - това, което видяхме вече на два пъти“, без разбира се, да уточнява, че именно той ще бъде кандидат за "Дондуков" 2.

Очаква се основен опонент на Карадайъ в президентската надпревара да бъде настоящият държавен глава Румен Радев. Преди 5 години ДПС подкрепи Радев на втори тур, но отношенията между тях охладняха, след като президентът попита коя е родината на Карадайъ - Турция или България. Впоследствие ДПС неколкократно обвини Радев, че разделя нацията, а служебният министър на вътрешните работи, на когото е поверена организацята на изборите - в репресия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 16:49, 10 окт 21

Политиците минават ли психо тест преди да влезнат в политиката тоя мисли че ще бъде избран не само ще се харчат народни пари

2 Анонимен 06:37, 11 окт 21

хемсикиджем,хем пара вириджем????????????

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама