Заспиване на вахтения – сред версиите за инцидента с „Вера Су”

14:06, 11 окт 21 25 1732 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Заспиване на вахтения е сред версиите за инцидента с „Вера Су”. Това заяви следовател от Националната следствена служба пред журналисти.

„Вина със сигурност носят двама души, срещу които има обвинение. Според досега събраните доказателства става въпрос за заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути, което е довело до засядането на кораба. Преди брега е трябвало корабът да завие наляво, но е продължил направо”, обясни следовател Иво Ангелов.

Капитанът на „Вера Су“ и помощникът му остават за постоянно в ареста

Следователите имат и съмнения за унищожаване или манипулиране на част от документацията на кораба. Ангелов похвали колегите си от следствения отдел в Добрич за свършената работа дотук. А екипът от НСлС още днес ще направи опит да се качи на борда. „Има документи, които ни интересуват. Тях ще ги вземем”, обясни Иво Ангелов.

Той допълни, че ще се проверяват камерите и дали има унищожени записи. „Действията на екипажа ни водят до това да мислим, че нещо не е както трябва”, каза Ангелов. Екипът на НСлС ще се качи при първа възможност на кораба, когато времето го позволява. „Ще влизат в трюмовете, в машинното помещение, ще се проверява има ли манипулация в навигацията”, обясни следователят. Ще бъдат проверявани и действията на Морска администрация. 

Български капитан с екипаж се качва на кораба „Вера Су“

От НСлС са на място със собствена лаборатория, защото искат да проверят и за замърсяване на водите. „Длъжни сме да проверим резултатите, затова сме с наша лаборатория”, каза Ангелов, цитиран от Нова телевизия. Според регулярните проби на МОСВ водата край кораба не е замърсена.

Освен това има съмнения, че в товара има още нещо, освен декларираното.  „Първо искаме да ги проверим, след това може да се окаже, че съмненията ни са неоснователни”, каза Ангелов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама