Баневи осъдиха България в Страсбург и заради изказвания на Гешев

15:33, 12 окт 21 / Общество 25 1699 Шрифт:
Василена Йорданова

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България по жалба на Николай и Евгения Баневи. Съдът приема, че при задържането им е нарушено правото на свобода и сигурност, а заради коментари на тогавашния шеф на специализираната прокуратурата и понастоящем главен прокурор Иван Гешев е нарушена презумпцията за невиновност.

Съдът присъжда да им бъдат изплатени 13 800 евро обезщетение и съдебните им разноски от 6000 евро, става известно от решението.

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г. в присъствието на трите им малолетни деца. По това време те бяха обявени за издирване и задържане с Европейска заповед за арест. Специализираната прокуратура ги обвини за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания.

Няколко дни след ареста им Гешев заяви: „Това дело ще онагледи това нещо, което ви описах и т.нар. бандитска приватизация, не знам дали въобще това да е „приватизация“ правилната дума - всеки си има отговор на този въпрос Защото парите, за никого не е тайна, които са от "обезкостяваните“ предприятия, са отивали в офшорни зони, в офшорни сметки. Ние сме намерили оригиналите на документи и за нас това е ценното. За вас интересното ще е множество злато, скъпоценности - дали са диаманти, дали са някакви други камъни - ще преценим в резултат на експертиза, но обемът е потресаващ. Така че тези неща са парите на работниците от тези предприятия - те са трансформирани в това, което ще го видите на снимките на сайта на МВР“. В решението на съда в Страсбург се коментира и изказването на наблюдаващия прокурор по случая - Мария Дойчева.

За първи път България е осъдена заради изказвания на нейния главен прокурор

За първи път България е осъдена заради изказвания на нейния главен прокурор, който във всяка нормална и правова държава би следвало да олицетворява върховенството на правото и справедливостта“, коментира пред в. „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев, който е адвокат на семейството по делото.

По думите му „в случая, нарушавайки съзнателно, каквото и да значи това за Иван Гешев, конституционната презумпция за невиновност, той осъществява и състава на чл. 282 от НК (злоупотреба с власт)“.

Според Екимджиев осъдителното решение е „чудесен повод за доблестните и независими български прокурори, които според Конституционния съд и по думите на началника си могат безпрепятствено да го разследват, когато има „достатъчно доказателства“ по смисъла на НПК за това. Едва ли има по-убедително доказателство за това от решението на ЕСПЧ, което установява, че главният ни прокурор превишавайки правомощията си, е нарушил както българската Конституция, така и конвенцията за правата на човека", казва още правозащитника.

Съдът в Страсбург записва в решението си, цитирано от news.lex.bg, че „думите на двамата прокурори надхвърлят простото предаване на информация за наказателното разследване. Тези коментари, взети като цяло, следователно подкопават презумпцията на невинността на жалбоподателите".

Съдът обръща внимание и на продължителния арест на Николай и Евелина Баневи. Банев прекара в ареста над две години, а от май 2021 година е под домашен арест. Съпругата му бе освободена през 2019 г. заради операция. В решението е отбелязано, че са арестувани, въпреки че дни по­рано Банев е имал разговор с разследващ полицай, обяснил е кога точно се прибира в България и е уговорена дата за явяването му на разпит. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама