Спецпрокуратурата проверява казуса с гражданството на Петков

15:50, 13 окт 21 / Политика 25 1741 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

С мотив „многобройни журналистически запитвания“ от Специализираната прокуратура обявиха, че е образувана преписка за канадското гражданство на бившия икономически министър Кирил Петков. Проверката е на база подаден сигнал до държавното обвинение с твърдения за престъпление от страна на Петков в качеството му на служебен министър, описани в статия на вестник „Труд“ от 22 август. Към преписката има и жалба от гражданин с идентични твърдения, като липсват подробности за него, инициали или нещо друго.

Сигналът срещу Петков е разпределен на случаен принцип на прокурор от спецобвинението. На 15 септември прокурорът е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд, съобщиха още от прокуратурата. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.   

Отговорът

По-късно от „Продължаваме промяната“ разпространиха позиция до медиите относно подадения сигнал в прокуратурата срещу Кирил Петков. „Многократно сме заявявали, че правораздавателната система в България има нужда от дълбока реформа, за да се превърне в истинска опора на справедливостта в страната“, изтъкват в позицията. 

Те допълват, че спецсъдът и прокуратурата винаги са имали „особена“ роля в прилагането на законите в страната. „Напълно естествено – именно тяхното закриване в този им вид следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност в следващото Народно събрание“, казват от ПП и подчертават: „Ясно заявяваме: Нас не ни е страх! Има по-важни неща от страха“. 

Предизборната кампания?

След прессъобщението на Специализираната прокуратура изглежда възможно Кирил Петков да се сблъска с правосъдието по време на предизборната кампания. Според Конституцията министрите не могат да бъдат с двойно гражданство. Петков е подал документи за отказ от канадското си гражданство на 21 април, като стана ясно че то е прекратено на 20 август. Преди да встъпи в длъжност на 10 май като служебен министър е подал декларация, че няма двойно гражданство. Оттук идват и обвиненията, че е подписал документ с невярно съдържание. Кирил Петков обаче твърди, че е изпълнил изискванията на Конституцията.

Очаква се Конституционният съд да реши казуса в края на октомври. Така темата наистина може да бъде водеща преди изборите на 14 ноември. Петков внесе документи за гражданството и настоя да бъде изслушан от магистратите на открито заседание, което му беше отказано. Съдиите оставиха и без разглеждане искането му за едномесечен срок, в който да им представи позицията си и други доказателства.

Въпросът за канадското гражданство на Кирил Петков бе повдигнат първо от „Има такъв народ“, а след това от ГЕРБ внесоха сигнал в Конституционния съд. Президентът Румен Радев, който назначи Петков за министър, поиска прекратяване на делото в Конституционния съд, защото по думите му е безпредметно. Държавният глава смята, че след като Кирил Петков не фигурира в служебното правителство отпада необходимостта от решение по същество.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама