Михайлов, Бербатов и синдромът на английската кралица

12:00, 13 окт 21 / Спорт 25 2801 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Замисляли ли сте се, че принц Чарлз – 72-годишният син на 95-годишната английска кралица, трябва да чака майка си да умре, за да постигне най-големия успех в живота си? Да стане крал. В хитовия сериал „Короната“ дори има една сцена, в която младият Чарлз вечеря с младата Камила и тя му задава въпроса: „Какво е чувството да си човек, който чака майка си да умре, за да може животът му да придобие смисъл“.

А чували ли сте за романа на Тургенев „Бащи и деца“? В него се разказва за две семейства – двама бащи и двама синове, като са показани техните житейски и екзистенциални различия. Всъщност между тях има цяла пропаст. Това е период от четвърт век, в който културната, икономическата и политическата ситуация в страната и, разбира се, обществените възгледи се променят напълно. В същото време по-възрастното поколение се стреми да запази вече установения мироглед, а младите хора - да придобият свои собствени възгледи за живота, за да направят бъдещето по-добро. И тази ситуация се повтаря вечно.

Михайлов остава президент на БФС, Бербатов ще обжалва

Нещо средно между двете истории се случва и в българския футбол. „Бащите“ не отстъпват мястото си на „синовете“ и изглежда, че биха живели дори и до 100 години само и само да не предадат властта. Преизбирането на Борислав Михайлов за шеф на БФС е само поредният пример. „Знам, че не се радвате“, заяви той на пресконференцията след избора и сигурно е добавил наум – „Но ще стискам властта, докато мога“. Всъщност Михайлов спечели нов четиригодишен мандат с едва 11 гласа разлика пред втория Димитър Бербатов, който ще обжалва Конгреса.

Зад Борислав Михайлов застанаха и още „бащи“ – герои от САЩ – ’94. „Това не е решение, това е гласуване“, коментира Йордан Лечков, въпреки че не става съвсем ясно какво точно има предвид. „Може да съм малко старомоден, но не мога да зачеркна 40-годишно приятелство“, обясни пък Наско Сираков. И той даде глас за стария си авер, въпреки че и феновете на „Левски“ зоват за промяна на високите етажи на властта.

„Футболният съюз се превърна в една архаична организация и има нужда от рестарт“, посочи още Сираков. Трябва обаче да припомним на шефа на „Левски“, че именно Борислав Михайлов отговаря за българския футбол през последните 15 години и той е в основата на това, в какво състояние се намира той в момента. А ситуацията е нещо подобно на „реда в хаоса“ на ГЕРБ, въпреки че точно те управляваха през последните десет лета.

Още скандали в БФС: Губят се 2 млн. евро от УЕФА за базата в „Бояна“

Може би си заслужава да се отбележи, че през 2005 г. (когато Михайлов застава начело) националният ни отбор е бил под номер 39 в ранглистата на ФИФА, а миналата година завършихме 68-ми. За този период отборът ни не се е класирал за нито един по-важен европейски или световен турнир.

А не се класирахме, защото нямаме нови таланти на футболната сцена. Със сигурност през цялото това време са се раждали момчета с талант поне наполовина като на Димитър Бербатов, Мартин Петров или дори Христо Стоичков. „Бащите“ от ’94-та обаче, които вчера отново си бетонираха позициите, не им дадоха да пораснат във футболния свят. Защото видиш ли един ден и те биха поискали да станат шефове на БФС например.

Представяте ли си колко бербатовчета в момента са IT специалисти, маркетингови експерти и сервитьори? Защото ни се получават добре черното тото и обществените поръчки. И защото на никой не му се чака да умре „бащицата“, който тая власт май ще я стиска до гроба, за да започне да се случва някаква промяна. Защото е достатъчно само да извъртим поглед на запад, за да видим сина, който чака вече 72 години, за да придобие животът му смисъл. Но ако той е длъжен да чака, то при нас никой няма желание да се навира доброволно в ла*ната, с които заляха родния футбол.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ангелов 20:21, 13 окт 21

Цветилена ! Поздравления за позицията Ви ! За жалост, ще остане "глас в пустиня" - заради казионното в нашата страна. Страната на Боко, Мокета и другите толупи !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама