На всеки 10 дни една влюбена българка изпраща пари на хакер

08:51, 15 окт 21 25 1891 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На всеки 10 дни поне една българка подава сигнал към ГДБОП за това, че е станала жертва на „романтична киберизмама“. С бума на пандемията хакери от цял свят отново са се задействали и прелъстяват, а в последствие принуждават жени в социалните мрежи да им превеждат колосални суми.

Руски шпионин откраднал формулата на „AstraZeneca“?

Любов, романтика, споделеност и свързаност – когато липсват в реалния ни живот, често ги търсим онлайн. Това обаче се знае от киберпрестъпниците. И им влиза в употреба. Все повече българки стават жертви на измама в социалните мрежи. Профилът, под който се подвизават хакерите, е добре познат на ГДБОП: американски генерал, позициониран в Сирия. Мъжът обикновено се представя за вдовец. И за да докаже любовта си, онлайн измамникът прави мил жест към българкатa, като уж ѝ изпраща скъп подарък. Хакерите използват подобни психологически маневри и за да получат финансова изгода. Или физическа.

Манипулация на жертвите чрез страх – този подход работи и във времена на политически сътресения, обясняват експертите пред Нова телевизия. Но докато едни хакери таргетират един по един потребителите онлайн, други организирани престъпни групи работят по-мащабно и удрят цели компании или институции.

„Хвани ме, ако можеш”: Мъж измамил десетки хора, влизайки в различни роли

Тенденциите са красноречиви - броят на хакерските атаки расте осезаемо с всяка следваща година. На сайта, създаден специално за Европейския месец на киберсигурността, можем да проверим лесно и бързо към кого да се обърнем, ако станем жертва на киберпрестъпник – независимо дали сме у нас или в чужбина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама