Летище София очаква около 30% повече пътници

12:10, 15 окт 21 / София 25 2117 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Летище София очаква около 30% повече пътници през тази година в сравнение с миналата. Това обяви изпълнителният директор на концесионера на летището „СОФ Кънект“ - Хесус Кабайеро, в ефира на БНР. 

Новият концесионер е предвидил редица стимули с цел привличане на повече авиокомпании, увеличаване на възможностите за пътуване и на броя на пътниците. Въпреки кризата той потвърждава, че ще изпълни инвестиционната си програма. „През летните месеци числата показват, че все още имаме 30% по-малко от трафика, от броя на пътниците за 2019 г. През първите три зимни месеца на 2021 г. трафикът беше все още много малък в сравнение с 2019 г. През април тази година започнахме да се възстановяваме, което наблюдавахме и през летния период. Правим сравнениe с останалите европейски летища, които се представят малко по-зле от нас и като процент при нас данните са над средните за Европа, което добър знак. Но това не ни успокоява“, каза той. 

COVID лаборатория на Летище София: PCR тестът готов до 2 часа, антигенният - до 20 мин.

По думите му за следващото лято авиокомпаниите имат запитвания за по-голям трафик. В същото време обаче Международната асоциация за въздушен транспорт IATA и Европейската асоциация за безопасност на въздухоплаването „Eвроконтрол“ споменават в своите прогнози, че трафика от 2019 г. ще се възстанови чак през 2024  - 2025 г.

Той отбеляза още, че през миналата 2020 година Летище София е имало почти 3 млн. пътници за цялата година. „В сравнение с останалите летища в Европа ние бяхме 15 – 20 % над средното ниво. Но тъй като първите три месеца на тази година бяха много тежки, сега се опитваме да се възстановим и да компенсираме зимния период. Може би през настоящата година ще имаме около 20 - 30% повече пътници, отколкото през миналата, но това е все още далеч от нивата през 2019-та“, отбеляза Хесус Кабайеро.

Според него лошите резултати до голяма степен се дължат на това, че България е на последно място по ваксинация сред страните в  Европейския съюз. „На Летище София се опитваме да дадем своя принос в тази посока. През тази седмица, например разположихме мобилен пункт за ваксинация, от който да може да се възползват както пътниците, така и нашите служители. Важно е за страната и за здравните власти да се увеличи броя на ваксинираните“, изтъкна той. 

Кладенец за пари ли е Летище София?

Изпълнителният директор на „СОФ Кънект“ обясни, че 75% от пътниците на Летище София са от България, което означава че българите продължават да летят. А основната цел на пътуването е посещение на роднини и приятели. Останалите 25% пътуват с цел туризъм и бизнес. „В сравнение с другите наши конкуренти, смятам, че има голям потенциал да увеличим броя на пътниците, които идват с цел туризъм и бизнес пътуванията. По този въпрос работим с всички заинтересовани страни - с хотелите, с туристическите агенции. Водим разговори с Министерството на туризма, за да привлечем повече посетители от Европа и средния Изток“, разкри новият концесионер. 

По думите му летището работи усърдно, за да привлече нови авиокомпании. Това включва редица стимули, сред които намаления на таксите за кацане при определени условия, задържане на тарифите, а ако авиокомпания открие нов презокеански маршрут, по него ще има 99%  отстъпка от таксите за кацане. Той подчерта, че са предвидили и отстъпки, засягащи вътрешния трафик в страната. Нашият дефицит в приходите ще бъде 32 млн. евро. Ние не целим бързо възстановяване, защото искаме да подкрепим и да подпомогнем авиокомпаниите. Възстановяването ще е малко по-дълго, защото Летище София е дългосрочен проект за нас“, каза Кабайеро.

Той бе категоричен, че кризата, породена от коронавируса, не променя инвестиционния план за летището. Той предвижда 624 млн. евро инвестиции. „Ще увеличим капацитета на пунктовете за проверка на сигурността и гишетата за регистрация. През следващата година изцяло ще обновим безмитните магазини на Терминал 2, които следват най-добрите летищни практики в Европа. Започнали сме промяна на зоната след граничен контрол, където вече има нова, модерна и удобна мебелировка. През следващата година ще инвестираме в нов ръкав за отвеждане на пътниците към самолета на Терминал 2, както и изграждане на нови полетни изходи“, разказа концесионерът. 

Той разкри още, че още от този зимен сезон ще има нови линии. „През следващата седмица ще обявим новото зимно разписание. През лятото започва директен полет до Абу Даби с нискотарифна авиокомпания, ще има директен полет и от София до Доха. При разговорите ни с авиокомпаниите има доста запитвания за полети през летния сезон“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:19, 08 ное 21

Браво на концесионера нека инвестира и направи летището модерно и удобно !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама