Кампанията е открита – партиите започват с наддаването

13:20, 15 окт 21 / Избори 2в1 25 1444 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес официално бе даден старт на предизборната кампания за вота на 14 ноември, когато ще гласуваме едновременно за президент и за нов парламент.

С това официално бе открито наддаването между партии за електорална подкрепа. В следващите 30 дни ще станем свидетели на обещания и пророкувания, на нападки и атаки, както и на реплики от типа „кандидатът ми е много по-добър от кандидата ти“.

Но преди да се впуснем в надпреварата (която реално не е спирала повече от половин година), ето с каква заявка отделните играчи застават на стартовата линия.

„Продължаваме промянатаобеща промяна и позитивна кампания

Най-новият политически проект – партията на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев обещаха да водят позитивна кампания и да не се концентрират върху негативните аспекти в дебата.

Двамата виждат нужда от промяна, след като „корупирани хора като Делян Пеевски водят листи“. „Днес даваме първата стъпка на „Продължаваме промяната”, но реално ние продължаваме започнатото преди 4 месеца. Имаме случаи като 4 млрд. изчезнали през КТБ, Pandora Papers показва незаконни офшорки, а корумпирани хора като Делян Пеевски от „Магнитски” са водачи на листи. Всичко това означава, че имаме нужда от голяма промяна”. Това заяви Петков на откриването на предизборната кампания.

„Хората не трябва да се страхуват, всеки трябва да иска да реализира мечтите си в България. Вярвам, че след 4 г. България може да бъде едно място, с което всички ние да се гордеем“, на свой ред обяви Асен Василев, цитиран от bTV.

ИБГНИ с амбиция да бъде „парламентарен омбудсман“ и „незаобиколим фактор“

Протестната формация „Изправи се БГ! Ние идваме!“ очаква да бъде незаобиколим фактор в бъдещото управление на страната, наречено от Мая Манолова „мнозинство на промяната“.

Коалицията обяви, че може да води преговори за разбирателство с БСП, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, но не и с „Има такъв народ“.

Според тях опитите на ГЕРБ и ДПС за реставрация на статуквото ще срещнат решителен отпор. „Филмът с чекмеджетата вече приключи. Мутрите са добре разположени по всички етажи на властта“, заяви Мая Манолова на официалното откриване на предизборната кампания, цитирана от „Дневник“.

Тя подчерта, че в програмата на коалицията е заложена истинска подкрепа за гражданите и бизнеса и ИБГНИ ще бъде парламентарният омбудсман.

Манолова представи 31 предизборни обещания (какъвто е номерът на „Изправи се.БГ! Ние идваме“ в бюлетината), сред които са втората година майчинство да се изравнява с минималната работна заплата, която нараства всяка година, както и намаляване на данъците на сметките за ток до 5%, и държавна компенсация за бизнеса заради скока в цените на тока, природния газ и водата.

ДПС откри кампанията с критики към президента

ДПС откри предизборната кампания с критики към държавния глава Румен Радев. Събитието се проведе онлайн, а водещ бе евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк. Още преди да даде думата на лидера на Движението и кандидат за президент Мустафа Карадайъ, Кючук обяви, че Радев не е помогнал за националния консенсус на страната, а е търсел пътя на юмрука и разделението.

На свой ред Карадайъ обяви, че кандидатпрезидентската двойка на ДПС ще олицетворява единственото на нацията, ще е пример и гарант за спазване на Конституцията и законите на страната, мост между партиите и институциите, ще отстоява добруването на всички български граждани и ще представя достойно държавата навън страната.

На събитието бяха представени и листите на ДПС за участие в парламентарни вот. Кючюк каза, че профилът на кандидатите за народни представители е "млади и образовани", сред кандидат-депутатите отново откриваме бизнесмена Делян Пеевски.

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама