СБЛЪСЪК: Трябва ли неваксинираните да си плащат ковид лечението?

15:45, 15 окт 21 / Сблъсък 25 5511 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Четвърта вълна на COVID-19 залива България. Броят на новите случаи на дневна база вече надхвърля 3 хил. В настоящата ситуация всеки пети тест излиза положителен. Ръст има както при новозаразените, така и при хоспитализираните и починалите. Експертите наричат четвъртата вълна „вълната на неваксинираните“, тъй като между 80 и 90% от случаите касаят именно такива хора.

Коронавирусът у нас: Отново висок брой новозаразени

На фона на тази статистика, темпът на ваксинация у нас не само не се ускорява, а напротив бележи дъно. Независимо от призивите на здравните власти и опитите им да популяризират имунизацията чрез предметна лотария, България остава на опашката по ваксинации в Европа с малко над 20% ваксинирано население.

Всичко това няма как да не се отрази на здравната система, която за пореден път започва да се задъхва заради коронавируса. 70% от ковид леглата вече са заети, но докато допълнителни места могат да се разкрият, недостигът на персонал е проблем, с който по-трудно може да се справим.

Засега здравните власти все още приемат ситуацията спокойно, защото според тях тази вълна е по-лека от предишните, а смъртността по-ниска. Въпреки това вече има препоръки за затягане на противоепидемичните мерки, за да спре разпространението на вируса. Друго предложение, също целящо да насърчи ваксинацията и да облекчи здравната система, обаче разбуни духовете.

Болниците поискаха неваксинираните да заплащат част от лечението си

Според Българската болнична асоциация „при положение че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена“.

„Средните разходи за лечение на пациент с тежко протичане на COVID-19 са от 3500 лв. нагоре. Цената на клиничната пътека, която заплаща НЗОК, е 1200 лв. Разликата е за сметка на болниците“, обясни председателят на асоциацията адв. Свилена Димитрова и добави, че няма как болниците да буферират тази разлика непрекъснато. 

Лечебните заведения обаче посочват, че тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри.

Ето защо болниците са на мнение, че на фона на растящите разходи в целия сектор и недофинансираните пътеки за лечение на COVID-19 тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от своята отговорност към обществото.

Предложението на лечебните заведения срещна отпор от страна на пациентските организации

От „Заедно с теб“ определиха искането като незаконно, нарушаващо конституцията и неморално.

„Неморално е болнична асоциация да заплашва здравноосигурени граждани с отказ за лечение, да упражнява натиск. С тази си позиция от асоциацията нагнетиха отново ненужно напрежение между лекари, сестри и пациенти, и то в пика на пандемията, коментарите в социалните мрежи са крайни и гневни. Точно днес, когато е най-нужно доверие, подкрепа и благодарност за редовите ни медици“, заявиха те. 

Организацията призова болничната асоциация да разгледа работата на лечебните заведения и да упражни нужния контрол, за да се спре източването на НЗОК, „а не да отказват лечение на здравноосигурени пациенти и да се чудят как да печелят за наша сметка. От подобно отношение и действие си отидоха толкова много хора, не само от Ковид. Дълбоко сбъркана е нашата медицина“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама