Четирима арестувани при акция срещу фалшиви сертификати

18:14, 15 окт 21 25 1949 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Четирима души са били арестувани при акция срещу издаването на фалшиви сертификати за имунизация срещу коронавирус. Това съобщи говорителят на районната прокуратура в Търново Тотко Тотев, цитиран от БТА. Засега не са им повдигнати обвинения, но вероятно ще бъдат привлечени към отговорност за съставяне на документ с невярно съдържание.

Разследването е започнало на 13 октомври, когато в полицейското управление във Велико Търново е получена информация, че 33-годишен мъж от града, който не е криминално проявен, предлага издаването на фалшив Covid сертификат, без да бъде поставена ваксина срещу коронавируса.

За услугата е поискал да му се заплатят около 500 лева. За целта неговите "клиенти" е трябвало да му предоставят лична информация - лична карта или друг образец, на който има лични данни. Установен е и негов посредник, както и няколко човека, които са се възползвали от "услугата", предаде БНР.

До момента при разследването е установено, че във Велико Търново са издадени поне пет фалшиви Covid сертификата, а двама от получателите им са напуснали страната с помощта на фалшивите документи и в момента се намират в чужбина. 

Задържаните във Велико Търново са били посредници в осигуряването на фалшивите Covid сертификати, но по информация на „Хоризонт“ сред тях няма лекари. Един от тях е криминално проявен.

След продължаване на разследващите действия обаче е установено, че мъжът от Велико Търново и неговият посредник са държали връзка с жена от Кюстендил и Covid сертификатите на практика са се издавали в медицински център в Кюстендил, който се намира в болницата на града.

Медицинският център е бил ръководен от лекар-рентгенолог, който е предоставил електронния си подпис за издаване на Covid сертификати на друга служителка на центъра. Тя пък от своя страна е предоставила електронния подпис на лекаря на медицински служители, работещи във ваксинационния център.

На територията на медицинския център са се провели следствени действия, има и няколко задържани. По случая вече е образувано и досъдебно производство, а малко по-късно от МВР ще дадат подробна информация за хода на разследването.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама