Българите втори по бедност в ЕС

15:57, 16 окт 21 25 2024 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България и Румъния са страните в ЕС с най-голям дял от населението, изложен на бедност и материални лишения. Това сочат последните данни на Евростат, според които двете страни са сред четирите в ЕС с повече от една четвърт от населението изложено на риск от бедност: Румъния (35,8 %), България (33,6 %), Гърция (27,5 %) и Испания (27,0 %).

Един от всеки пет души в ЕС е застрашен от бедност. През 2020 г. 96,5 млн. души в ЕС са били изложени на риск от бедност, което представлява 21,9% от населението.

Близо три милиона в ЕС нямат пари за отопление

В доклада са представени няколко констатации от по-подробната статия „Statistics Explained“ за условията на живот в Европа.

През 2020 г. в ЕС е имало 75,3 млн. души, изложени на риск от бедност, 27,6 млн. души са били в тежко материално и социално положение, а 27,1 млн. души са живели в домакинство с ниска интензивност на труда, пише БГНЕС.

Сред 96,5 млн. жители в ЕС, които са били изправени пред риск от бедност, около 5,9 млн. души (1,3% от общото население) са живели в домакинства, изпитващи едновременно и трите условия за бедност (риск от бедност, тежко материално и социално лишение и живеещи в домакинство с много ниска интензивност на труда).

Най-ниските дялове на хората, изложени на риск от бедност , са регистрирани в Чехия (11,5 %), Словакия (13,8 %), Словения (14,3 %), Нидерландия (15,8 %) и Финландия (15,9 %).

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама