Ивайло Христов: Ще имаме филм на „Оскар“-ите, когато имаме пари

18:24, 17 окт 21 / Култура 25 2861 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Това е буря в чаша вода. Ще имаме филм на „Оскар“-ите, когато имаме пари. Стоя встрани от този спор, той е абсолютно безсмислен. Това заяви пред bTV режисьорът на филма „Страх“, което е българското предложение за награда „Оскар“, Ивайло Христов.

Така той отговори на твърдението на Тео Ушев, че изборът на филма на Христов с четири гласа над три гласа за „Жените наистина плачат“ е „нелигитимен“.

Теодор Ушев обяви за нелегитимен избора на българския филм за „Оскар“-ите

Не мисля, че филмът ми може да попадне в селекцията. Видях изследване на ВВС, в което журналист си е направил труда да проучи какви пари са необходими, за да попаднеш в номинациите или пък да спечелиш за „Най-добър филм“. Изследването е от 2015 г., цифрата е 10 млн. Направи ми много силно впечатление, че само една реклама на първа страница струва 72 000 долара“, добави той.

По думите му в българския народ и кинобщността се създава впечатление, че ако „Жените наистина плачат“ отиде на „Оскарите“, няма начин да не попадне в някакви номинации. Според Христов „ако си приготвят 10 млн., може и да попадне“.

Как българската киноиндустрия наказа Мария Бакалова

Сюжетът на „Страх“ се заплита около една жена - българка, която е учителка, живееща в близост до турската граница, където преминават бежанци. Тя приютява емигрант от Африка. В ролята на емигранта е Майкъл Флеминг. Това село е метафора на цялото ни общество.

В разгара на мигрантската вълна у нас преди 6 години някъде с основание и без основание се „разбуча“. Онова, което преживях, снимайки този филм и запознавайки се с истински афганистанци, ме хвана срам. Когато гледах репортажите по телевизията и аз виках: „Е, как може такова нещо“ от представата ми за това какво значи афганистанец“, разказа той. Според Христов, когато опознаеш другия, разбереш този човек и видиш, че е същия като теб, страхът отпада. „Просто тези хора (б.р. афганистанците) нямаха късмет да живеят мирен живот“, добави той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама