Новите мерки: И болниците са готови да въведат зелени сертификати

18:20, 18 окт 21 25 2602 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Във вторник или най-късно в сряда ще има нова заповед във връзка с COVID мерките. Това обяви пред журналисти здравният министър Стойчо Кацаров, след като излезе от Извънредния съвет в Министерството на здравеопазването, където повече от три часа въпросът бе обсъждан. 

Експерти по епидемиология обсъждат двете предложения на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за справяне с четвъртата вълна на пандемията. Предложенията ще бъдат разпратени и до представителите на бизнеса и браншовите организации, за да се вземе решение. Според единия сценарий, страната ни трябва да затегне допълнително ограниченията. Това включва по-малък капацитет в обществени обекти и преустановяване на дейности със струпване на хора. Другият сценарий, е за свободен достъп навсякъде, но срещу „зелен сертификат”. За целта държавата вече поръча един милион антигенни теста, които ще са безплатни за гражданите.

Здравният министър отбеляза, че болниците също са съгласни да се въведат зелени сертификати за работещите в лечебните заведения. По думите му от здравните заведения категорично са поискали да не бъдат спирани плановите операции, каквато бе досега практиката в предишните две вълни.

Въпреки сигналите за препълнени болници и разкарвани пациенти, министърът и асоциациите смятат, че в системата има места, а случаите на разкарвани пациенти са въпрос на лоша координация. По въпроса утре предстои среща в столичната РЗИ с директорите на столичните болници. Днес шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев обяви на среща в МЗ, че места за лечение на COVID-19 в столичните болници има, предаде „Сега“.

Междувременно образователното министерство съобщи, че ще подкрепи евентуално решение на здравното ведомство за въвеждане на зелени сертификати, вкл. в образователните институции. Условието е то да важи само за преподавателите и непедагогическия персонал и да започне да се прилага най-рано след месец, за да се даде още една възможност на желаещите да се ваксинират.

На този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат

Предлагат влизане със сертификат или затягане на мерките

По-рано днес здравният министър д-р Стойчо Кацаров посочи, че на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат. Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налага да се въведат допълнителни ограничителни мерки“, обясни служебният министър на здравеопазването в ефира на БНТ.

По думите му в подобна ситуация са необходими усилията на всички хора - и на туристическия бранш, и на тези в образователната сфера, на всички хора в обществото. „Ние се опитваме мерките, които прилагаме, да са максимално щадящи за всички. Не смятам, че нито сме закъснели, нито прибързали с мерките“, категоричен бе министърът.

Кацаров заяви, че не всички болници приемат болни с ковид, но броят на приемащите нараства. Правим всички възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като ковид не е единственото заболяване. Забраната на плановите операции е крайна мярка, тя трябва да бъде наложена накрая, в последния възможен момент. На този етап, смятам, че не е необходимо“, посочи той.

Всеки седми, постъпил в болница, е починал

Според здравния министър, капацитетът на софийските болници не е изчерпан, а става дума за проблем с координацията. Постъпването в болница само по себе си не е решение, смята д-р Кацаров. Той цитира данни от статистиката, според които всеки седми човек, постъпил в болница, е починал. „Това е едно сериозно заболяване, не бива да се подценява. Засега единствената възможност да се предпазим от него, е ваксинацията“, категоричен е д-р Кацаров.

СБЛЪСЪК: Трябва ли неваксинираните да си плащат ковид лечението?

Той обясни, че около 1400 лв. е клиничната пътека, по която се лекуват болните от ковид. Тази цена се определя от НЗОК и БЛС, това е осреднена цена, в някои случаи разходите са повече, в други са по-малко, допълни министърът. Болниците получават допълнително финансиране всеки месец. Смятам, че финансово системата е доста добре осигурена към този момент, убеден е д-р Кацаров. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама