Държавна фирма източила милиони за фиктивни почивки на ученици

15:15, 18 окт 21 25 2227 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният министър на образованието ще подаде сигнал до главния прокурор и АДФИ за злоупотреби в държавното търговско дружество „Ученически отдих и спорт“ ЕАД. Причина за това са източени милиони левове за фиктивни почивки на ученици, съобщават от МОН.

При поредица от проверки на звеното за вътрешен одит на МОН не са открити нито документи, нито регистрации за платени от МОН ученически почивки в базите на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД. Става въпрос за период от две години и обща стойност от почти 8 млн. лв.

Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило.

„Ученически отдих и спорт“ ЕАД е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни имота. Справка, предоставена от изпълнителния директор на дружеството, показва, че към момента в неговия капитал влизат 145 почивни бази. Според договор между МОН и УОС, влязъл в сила на 2 юли 2019 г., и последвал анекс от юни 2020 г., до  1 юли 2022 г. дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък.

МОН субсидира по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.  

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. дружеството е поискало и получило от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. А в Единната система за туристическа информация фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.

След първия одит на МОН в УОС през август т.г. ръководството на дружеството признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период. Заради споменатата „грешка“ в резервационната система дружеството възстанови на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв.

Изненадващи проверки на МОН в 18 почивни бази на УОС през това лято установиха хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН.

Фиктивните резултати на дружеството са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Според справка за първите три месеца на 2020 г. например изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно. На 16 юли т.г. възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати (975 лв.) „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“.

От образователното министерство уточниха, че установените злоупотреби нямат нищо общо с Националната програма „Отново заедно“. В случая става дума за фиктивни почивки на ученици, които се субсидират от бюджета на МОН, докато програмата се заплаща изцяло от държавния бюджет от перото за туризма.

Според дружеството министърът е подведен

От дружеството са категорични, че част от цифрите си противоречат и допускат, че министър Денков вероятно е подведен, макар и несъзнателно. Според тях министърът прави нарушение като публично оповестява данните от проверката преди докладът да е представен и обсъден с ръководството, а обвиненията трябва да бъдат доказвани по съответния ред.

„Ако той наистина твърди, че от 8 млн. лв. са върнати 1 млн. лв. и откраднати 7 млн. лв., то това означава, че за последните три години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава. Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис УОС е получило 1 710 000 лв. срещу предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари", се посочва в позиция на т „Ученически отдих и спорт“ ЕАД.

Атаката точно в този момент оценяват единствено и само като политическа битка между опоненти. „В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се запознае първо с проблемите, в това число и изключително тежките последствия от COVID кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков. В същото това време МОН пусна ваучери за по 100 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на УОС и нанесе на дружеството недопустим удар чрез откровена нелоялна конкуренция“, казват от там.

Такова действие тълкуват като „умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм“ .

Прокуратурата се самосезира

Софийска градска прокуратура се самосезира по повод излязлата в медиите информация за злоупотреби в държавната фирма, изнесена от образователния министър. Изнесените данни за финансови злоупотреби предстои да бъдат проверени и анализирани от прокуратурата. За целта наблюдаващия прокурор от СГП незабавно е започнал извършването на лична проверка, в хода на която да изясни всички обстоятелства по случая. На този етап са изискани документи от Министерството на образованието и науката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама