Инсулин – отрова за убийство

14:30, 19 окт 21 / Любопитно 25 2827 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса и е единственият в човешкия организъм, който понижава нивото на кръвната захар. При недостиг на инсулин в тялото настъпва болестно състояние - т.н. диабет. През 1922 г. за първи път на пациент е инжектиран инсулин и 35 години по-късно за първи път е документирано убийство с въпросния хормон.
 
През 1957 г. в Йоркшир, Великобритания, Кенет Барлоу открива жена си, Елизабет Барлоу, удавена във ваната. Според Барлоу вечерта бременната му съпруга (в осмия месец) се почувствала зле и решила да се изкъпе във ваната, надявайки се, че състоянието ѝ ще се подобри. Вместо това, заспала и се удавила. Според полицейския доклад положението на тялото било естествено отпуснато и са липсвали следи от насилие. Констатацията била, че Барлоу е починала от удавяне. Въпреки че случаят бил привидно разрешен, някои подробности все още не били изяснени. Възникнали въпроси. Защо младата жена се е удавила в собствената си вана, без явни признаци на съпротивление при вдишване на вода? Защо човешките физиологични реакции не са се задействали и тя е останала, спокойно заспала, във водата?

Заключението било, че тя не е била просто заспала, а е била в състояние на безсъзнание. Кенет Барлоу заявил, че преди да си вземе вана съпругата му се е потяла обилно и повърнала няколко пъти. Това са симптоми на хипогликемия - състояние при ниска кръвна захар. След смъртта си Елизабет Барлоу е имала разширени зеници, което е признак на намалено количество инсулин в тялото. Допълнителни доказателства не били намерени и при анализи за отрови, лекарства и наркотици. Всички проби се оказали негативни. С други думи не били намерени токсикологични причини за изпадане в състояние на безсъзнание. При по-подробен преглед на тялото ѝ, са открити две следи от игла на задните ѝ части. При анализ на веществата около инжектираната кожа, са засечени високи нива на инсулин и така загадката била разрешена. Кенет Барлоу е осъден за убийство с доживотна присъда.

Въпреки разплитането на този случай, в който инсулинът е използван с цел убийство, наличието на високи количества на хормона не е достатъчно за провинение. Причината за това е, че инсулинът е естествено образуващ се хормон, който има важна роля в метаболизма на глюкозата в тялото. Повишените нива на инсулин, не винаги са в резултат на увеличен прием, а понякога са следствие от медицинско състояние, наречено хипергликемия. След повече от половин век развитие на аналитични методи, е все още трудно доказването на злонамерената употреба на хормона.

Случаят на Кенет Барлоу е първото документирано убийство с инсулин, но не е последното. През годините, се появяват и други случаи на отравяне с инсулин, като най-известният е този на Клаус фон Бюлов, обвинен в опит за убийство на жена си, чрез инжектиране на голямо количество от хормона. Тази история е добре описана във филма "Обрат на съдбата" (Reversal of fortune).

Интересно е и описаното от Шарлин Ботинели в списание "Критични прегледи в токсикологията" (Critical Reviews in Toxicology). Там се казва, че човешкото тяло произвежда с-пептид и инсулин в съотношение 1 към 1. Високо ниво на инсулин и ниско ниво на с-пептид предполага, че инсулинът е добавен и не е произведен в тялото. С други думи, инсулинът не е идеалната отрова за убийство, което да остане неразкрито.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама