Замърсяване с нефтопродукти около „Вера Су“

16:28, 20 окт 21 25 1694 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Установено е наличие на нефтопродукти в морските води в района на кораба „Вера Су“. Това показват анализираните резултати от изпитване на водните проби, взети в периода от 15 до 17 октомври, след сигнал от Гранична полиция за опалесценция на повърхността на водата и силна миризма на нефтопродукти, съобщиха от МОСВ. 

Басейнова дирекция „Черноморски район“ незабавно е уведомила ИА „Морска администрация“ и Областния управител на Област Добрич, като е издала предписания за предприемане на мерки.

Замърсяването около заседналия кораб е в пъти над нормата

На 18 и 19 октомври районът е изследван с летателен апарат - дрон, при което е констатирано петно по протежение на бреговата ивица в района на инцидента. Тогава басейнова дирекция алармира, че замърсяването около заседналия кораб с амониев азот и нитритен азот е в пъти над нормата.

Наблюдението върху хода на започналата спасителната операция потвърждава, че с действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води.

Екипите за наблюдение на МОСВ продължават да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб с цел проследяване на операцията по разтоварване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама