Българите в чужбина ще гласуват в 760 секции в 68 държави

14:29, 22 окт 21 / Избори 2в1 25 1480 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Очаква се българите в чужбина да гласуват на изборите на 14 ноември в 760 секции, разположени в 68 държави. В около 200 секции ще се гласува с машини, като вероятно машините ще бъдат 360, съобщи председателят на работната група „Избори“ в Министерството на външните работи Иван Кондов. 

От Външно министерство отчитат спад на подадените заявления за гласуване - малко над 56 хил. заявления, при над 70 хил. през юли и над 80 хил. през април. Това е проблем основно за секционните избирателни комисии, тъй като те ще трябва да дописват повече гласоподаватели в списъка в деня на изборите и това може малко да забави процеса, предупреди Кондов.

Най-голямото предизвикателство при организацията на предстоящия вот в чужбина е провеждането на евентуален втори тур на президентските избори, когато за много кратък срок до всички секции в чужбина трябва да се изпратят бюлетини.

Освен това ЦИК обмисля варианта вместо нов софтуер във вече изпратените машини, да се изпратят нови машини от България.

Иван Кондов отбеляза, че ако не получат бюлетините и машините до 16 ноември сутринта, не са сигурни, че ще могат да ги доставят за гласуване на втори тур, предаде БТА.

От Външно министерство обясниха още, че декларацията си гласоподавателят може да попълни и подпише и извън секционната комисия, защото законът не уточнява къде да бъде направено това.

Предвид промените в Изборния кодекс и предвид факта, че вече имаме огромен брой секции в чужбина, нашето желание и виждане е, че може би е време да се помисли за преминаване към дистанционно гласуване по пощата, което да облекчи процеса, посочи Иван Кондов.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама