Македонските историци отказват съвместно честване на братя Миладинови и Гоце Делчев

18:35, 22 окт 21 25 1911 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Отново няма напредък в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония след провеждането на последната ѝ 15-а среща този четвъртък. Това обяви нейният съпредседател от българска страна проф. Ангел Димитров на брифинг в МВнР.

„Макар че вчерашният ден подсказваше, че може да има развитие и ние направихме някои стъпки в тяхна посока“, напредък не е постигнат и основната причина за това е отказът да се приеме от македонска страна, че имаме обща история“, заяви Димитров.

„Желанието ни да се излезе от задънената улица декларативно се показва и от тяхна страна. Но утре те ще говорят в Скопие, че са били готови да се постигне движение напред, но това е най-големият проблем, че публично се изговарят неща, които нямат общо с работата в съвместната комисията. Нашите колеги не могат да допуснат мисълта за обща история и това, което е заложено в договора за приятелство и добросъседство“, каза съпредседателят на комисията, цитиран от bTV.

Отказват ни да даваме предложения за съвместни чествания. Тази година има кръгла годишнина от издаването на сборника на братя Миладинови, но те отказват да се направи някакво съвместно честване на тези личности. Дори кръглата годишнина на Гоце Делчев, която е следващата година, отново предизвиква у тях нежелание за съвместно честване", съобщи Димитров.

Вероятно върху македонските историци има политическо давление предвид изборната ситуация в югоазападната ни съседка, коментира историкът.

По думите му може да бъде взето "решение на политическо ниво" между двете страни за общо честване на братя Миладинови и Гоце Делчев, но е важно такива чествания "да създават близост, а не да циментират различия" и това е работа на "историческата колегия".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама