Германия налага карантина за неваксинирани българи

16:15, 24 окт 21 25 2082 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От днес България влиза в списъка на високорисковите региони за Германия заради големия брой заразени с коронавирус. 

Пълен локдаун, ако мерките не дадат резултат до 10-15 дни

Именно затова всички влизащи в Германия от България ще трябва да попълнят дигитална форма за предварителна регистрация и да разполагат с получено потвърждение от сайта www.einreiseanmeldung.de. Необходимо е да представят COVID сертификат - отрицателен тест (PCR-тест, направен не по-късно от 72 часа или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа преди влизането), сертификат за ваксинация или сертификат за преболедуване. Тест не се изисква от деца под 12 години, съобщиха от българското МВнР.

Сертификатът европейски, изпълнението българско...

Сертификатът трябва да бъде качен на горепосочения сайт. Всички граждани, които не са ваксинирани или не могат да докажат, че са преболедували коронавируса в последните 6 месеца, подлежат на задължителна 10-дневна домашна карантина. Тя може да бъде прекратена след представяне на отрицателен PCR най-рано 5 дни след влизане в Германия.

Досега Румъния, Литва и Словения бяха единствените държави-членки на Европейския съюз, спрямо които се прилага това правило.

Антигенен вместо PCR тест за пристигащите в Англия, които са напълно ваксинирани

Междувременно от днес пристигащите в Англия, които са напълно ваксинирани, ще могат да си правят антигенен вместо PCR тест. По информация на посолството ни в Лондон напълно ваксинираните поне от 14 дни, които пристигат в Англия от страни, които не са в „червения списък“, сред които и България, могат да си направят антигенен тест на или преди втория ден от пристигането си. Тестовете могат да бъдат закупени от частни доставчици. 

Напълно ваксинираните граждани ще имат възможността също така да резервират антигенен тест, който да направят при пристигането си в центрове за тестване, разположени на някои от летищата. Списъкът с одобрени частни доставчици на тестове е публикуван на британския правителствен сайт www.gov.uk.

Пътниците ще трябва да направят снимка на направения от тях антигенен тест и на справката за резервация, предоставена от частния доставчик, и да му я изпратят обратно за проверка на резултата.

Гражданите, които вече са закупили PCR тест, не трябва да купуват друг тест.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама