Назначаването на Кирил Петков за министър е противоконституционно

12:20, 27 окт 21 / Политика 25 3061 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Конституционният съд се произнесе с решение по делото, с което обяви за противоконституционен указа на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта, съобщиха от КС. 

Цялото решение на Конституционния съд можете да прочетете ТУК.

Петков: Мен не ме е страх

Не закъсня и коментарът на Петков по темата. Той публикува съобщение в официалния си профил във Facebook:

„Аз, Кирил Петков, приемам решението на Конституционния съд.  Заставам с високо вдигната глава пред Вас и заявявам:

Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!

Моят дълг беше да не стоя безучастно, когато виждам как шепа хора ограбват моята родина.

Не можех да продължа да гледам как данъците на моите сънародници отиват вместо за училища, болници, пътища и пенсии, в недекларирани офшорни компании.

Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската банка за развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки.

Не можех да гледам как едни директори на болници правят по 90,000 лева на месец, а за много от младите ни лекари Терминал 2 е единственият път.

Не можех да гледам как почти половината от нашите баби и дядовци са оставени да живеят под линията на бедност, а феодални дерибеи ограбват всяка област на България през обществени поръчки.

Не можех да понасям как вече няколко десетилетия няма един тунел под Шипка, който да свърже Южна и Северна България, а магистрала „Хемус“ я няма, въпреки милиардите левове вече платени от държавата.

Не можех да гледам как българската правосъдна система е поставена на колене за най-важната позиция в държавата - главния прокурор. Та за тази позиция дори нямаше избор между двама - един избраник на задкулисието бе спуснат и приет.

Просто нямах избор!

Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес. Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита.

Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство:

Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави.

Въпреки че нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави.

Днес България загуби частица от своя суверенитет!

Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред Вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца!  Мен не ме е страх“.

Казусът с гражданството

През лятото стана известно, че Петков има двойно гражданство, което според законите на България не му позволява да заема висш държавен пост. Петков заяви, че е подал заявление до канадските власти, с което се отказва от това гражданство на 21 април. Документ, представен от канадските власти обаче сочи, че Петков е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

Съдът беше сезиран от депутати от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание и трябва да установи имал ли е Петков към 10 май т.г. двойно гражданство. Позицията на президента до Конституционния съд е, че делото трябва да бъде прекратено, защото това служебно правителство е приключило мандата си, т.е. вече няма правен интерес, а ако бъде разгледано, искането да бъде отхвърлено като неоснователно.

В навечерието на обявяване на решението бившият икономически министър за втори път поиска от Конституционния съд да му даде възможност за лична защита. Първият отказ беше мотивиран с това, че не е сред лицата, които според Закона за Конституционния съд, могат да бъдат конституирани като страни по конституционни дела.

Какво предстои?

Решението на съда повдига въпроса какво ще стане с актовете, които Петков е подписал като министър. 

Друга голяма въпросителна е как решението ще се отрази на кампанията и на бъдещия изборен резултат на новия политически проект на Кирил Петков „Продължаваме промяната“, както и на президента Румен Радев, който също е атакуван от противниците си по темата.

Междувременно и прокуратурата обяви, че проверява Петков заради подписаната от него декларация преди встъпването в длъжност, като ще изчака решението на Конституционния съд за по-нататъшна работа.

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 6
1 Анонимен 09:26, 27 окт 21

Измислено тълкуване на една нефелна конституция. И такива глупости, изречени от Пламен Киров- не бил министър. Ами засегна им паричните потоци на мафията. Тогава и Симеончо не ни е бил премиер! Защо не се сезират, че един мафиот като Пеевски се кандидатира за депутат?

2 Анонимен 11:08, 27 окт 21

Братиньо ли ще решава?

3 Анонимен 13:31, 27 окт 21

Браво на Петков и на служебното правителство!!! Удариха много силни интереси и задкулисието сами издават колко ги е страх с тези евтини отчаяни ходове. Борисов го снимаха с злато и пачки, но искате да ми кажете че проблема е че Петков бил с двойно гражданство!? Аре стига - смешен си и си жалък Бойко, и доказваш все повече колко си смешен и жалък!!

4 Анонимен 13:50, 27 окт 21

Мухльо смотан, мухлю си бил и такъв ще си останеш. Твоите лъжи край нямат. Ти ли си родолюбец бе келеш. Даже и внука ми не ти вярва.

5 Анонимен 14:33, 27 окт 21

Днес, КС доказа, че е зависим от един акт на чужда държава. Просто уби българския суверинитет. А примери, много за нарушения на Конституцията- 1. Кобурготски с двойно гражданство- премиер; 2.Симеон Дянков- също с американско и то финансов министър3. Кристалина Георгиева- издигната от Герб за еврокомисар, и т.н. И не знаем за турците в ДПС с колко гражданства са. Просто мафията е превзела отдавна изпълните луната, парламентарната и прокурорско съдебната власт.

6 Анонимен 22:11, 27 окт 21

Когато започна да показва кражбите на ГЕРБ, стана неудобен.
Браво на момчето!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама