Шефът на Здравната каса чака с готовност проверка от прокуратурата

10:15, 27 окт 21 25 1445 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев очаква с готовност проверката на прокуратурата, която бе сезирана от Българския лекарски съюз, и възнамерява пред нея да осветли начина, по който са взимани решенията при преговорите между касата и съюза.

БЛС даде Здравната каса на прокуратурата, ДАНС и финансовата инспекция

В интервю за bTV Салчев намекна, че те са взимани „на чаша уиски“ като от управителя се очаквало „като секретарка“ да ги оформи. „Преговорният процес не представлява разговори на чаша уиски, а управителят като секретарка да оформя решенията“, каза той, а в отговор на въпрос каква е била ролята на уискито, поясни: „Може би да вървят разговорите по-добре“.

Шефът на НЗОК увери, че ще каже всичко на проверяващите. Салчев е категоричен, че не се притеснява от проверка на дейността на НЗОК, защото „това е една от най-прозрачните и публични институции“ и всеки месец публикуват отчет на разходите.

По думите му няма никакъв проблем да бъде изпълнено искането на БЛС преговорите с НЗОК да бъдат публични, дори има предвидена зала за това, която е обезпечена технически. Що се отнася до нежеланието на БЛС да преговаря с него, Салчев заяви, че от гилдията трябва да погледнат нормативната база, защото „председателят на НЗОК не участва в преговорния процес“.

Според него обаче преговорите трябва да се водят чрез размяна на документи, а не на маса. Обяви, че не вижда аргументи, заради които да подаде оставка, каквато му се иска от лекарската организация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама