Шоуто го видяхме, но дебатите къде са? 

10:00, 28 окт 21 / Избори 2в1 25 2117 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Вече сме почти в средата на президентската кампания, а дори не разбрахме, че тя е започнала. 

Уж се очакваше надпреварата да е ожесточена, особено след като имаме толкова много независими кандидат-президенти. Те да покажат силен сблъсък на идеи, цели, ценности и приоритети. Да се заявят, наложат и да отстояват вижданията си. Да докажат, че са наистина независими, достойни и стабилно стъпили на земята. Уви, към момента все още нищо такова не сме видели. Претендентите за президентския пост отново заложиха на емоциите и провокациите. Изговориха много, но без силни идеи. 

Шоу вместо дебат 

Радев и Йотова

Румен Радев блесна със своята мъжественост. Той направи пред камерите 50 лицеви опори само за 1 минута, а на следващия ден покори, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, Черни връх. Повечето ахнаха, особено нежният пол, но за критичния гласоподавател това не е достатъчно. 

Радев откри международен турнир по карате с президентски тест

За 5-годишното си служене на държавата, Радев демонстрира воля да се бори за стабилността на страната ни и за подобряването на международните ни отношения с останалите държави. Той доказа, че президентът не е фигурант и неговият глас е важен. Не показа обаче достатъчно ясно как смята да продължи промяната и борбата срещу мутрите, срещу които размаха юмрук миналата година. Както и дали ще се опита да разшири правомощията на президентството, за да има възможността да не издава укази, когато не е съгласен с тях (както се наложи да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, след като веднъж го върна за преразглеждане на ВСС). 

Все още Радев не е дал и нито едно интервю за никоя медия. Не излезе и в пряк политически сблъсък срещу претендентите, които искат да седнат на мястото му. Въпреки че началото на месеца даде заявка, че е готов за такъв, но без да влиза в тона на своите опоненти. Това вероятно се дължи на нажежената политическа ситуация, в която се намираме, както и на кризата с коронавируса в страната. Така, вместо да разгърне кампанията си, както е прието - чрез обиколки из страната и срещи с народа, държавният глава продължи постарому да изпълнява функциите си, определени му от Конституцията. Йотова пък остана дълбоко скрита под неговата сянка. 

Трябва да се има предвид обаче, че и според Конституцията, и според Изборния кодекс действащите президент и вицепрезидент не е необходимо да подават оставка или да излизат в неплатен или годишен отпуск по време на кампания. Същото се отнася и за министър-председателя и неговите министри. 

Панов и Касимова

Не така ударно обаче започна кампанията на Лозан Панов. Още преди самия ѝ старт, тема номер едно в социалните мрежи бе не това кой застава зад него, не неговите приоритети, ами диоптричните му очила. Неестественият начин, по който му стояха породи остри критики и присмех. А собственикът на оптика Мина Стоянова - Димитрова си направи успешен пиар на негов гръб. Тя първо алармира в социалните мрежи за „това нещо, нещастно кацнало на носа му“, а след това привлече вниманието му и лично ги подмени. 

Тъкмо когато изглеждаше, че проблемът е решен, встъпителното му видеообръщение породи нова вълна от подигравки. И за най-посредствено разбиращите от монтаж прави впечатление, че е набързо скалъпено на MS Paint. 

За да замаже положението, Панов покани в селската къща на жена си в Превала екип на bTV. Целта явно бе да покаже на народа, че е близък до него като превалски зет, който е истински майстор на домашната ракия. Това обаче се прие разногласно от повечето хора. Едни коментираха в социалните мрежи, че са се впечатлили от човечността му. Други пък заподозряха показност, защото се опитвал да печели симпатии в село, от което не е и за което той не е допринесъл с нищо кой знае какво. 

За разлика от Радев, председателят на ВКС, заедно с вицето му Мария Касимова - Моасе, вече обиколиха няколко областни града. Около тях се събраха малка група от хора, а представянето на целите им бе твърде постно и посредствено. Освен това и двамата не спряха да обикалят всички телевизионни студия. Във всяко интервю Лозан Панов изтъква борбата си за съдебна реформа и по-добро здравеопазване, като същевременно критикува сегашния държавен глава. Касимова пък говори повече за себе си и по-малко за социалните и образователни приоритети, които си поставя. Тези изяви обаче взеха да омръзват, защото се повтарят. 

Герджиков и Митева

Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева и борещият се за държавен глава Анастас Герджиков обиколиха немалко градове. Противно на всички очаквания, с впечатляващия си външен вид, харизма и очарование, офицерът с нежно име успя да засенчи „ректора на всички ректори“, по лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя се доказа като мъжко момиче, на което нищо не може да се опре. Премери мускули със спортисти по канадска борба, влезе в ролята на грънчарка и тества с голям успех стена за катерене. Е, не е планински връх, като при Радев и Йотова, но все пак, не е за подценяване. 

Герджиков, за разлика от нея, не се открои с нищо впечатляващо.

Двамата често дават телевизионни интервюта. Но и те като Панов-Касимова повтарят като мантра едно и също. Обединение, образование, върховенство на правото и здравеопазване. Без да посочват обаче конкретни начини как това може да се постигне. А категоричната заявка на Герджиков, че ще състави правителство, ако бъде избран за президент, предизвика сериозно недоумение сред хората. Причината - държавният глава, макар да спечели вота още на 14 ноември, встъпва в длъжност чак на 22 януари. 

Аристотеловият изследовател обаче се цели високо и от седмици настоява за открит дебат с Румен Радев. Дали ще го получи, все още остава пълна мистерия. 

Малките риби превзеха ефира

Докато големите риби, борещи се за „Дондуков“ 2, все още са на фаза покани, съвсем несъзнателно отстъпиха праймтайма в телевизионния аквариум на малките.

Луна ни обеща шоу и го изпълни. Още при първото си участие, или по-точно неучастие, в президентски дебат, фолк дивата нарече останалите - Волен Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов, „комунист, подлога и шпионин“, които според нея трябвало да бъдат в затвора. Ескалацията на напрежението дори доведе до нейното изгонване от студиото от водещата Мария Цънцарова. 

Ден по-късно пък в ефира на обществената телевизия тя прочете писмото си, адресирано до американския президент Джо Байдън. В него се оплака, че едва ли не е щяла да бъде удушена в студиото на bTV. А на 15-ти ноември изпълнителката планирала да нощува пред Белия дом.

В същия стил Сидеров пък сам напусна студиото на bTV. Причината - операторите на националната телевизия обърнали повече внимание на Луна преди началото на предаването, вместо на него. Видеото на Луна обаче така и не бе излъчено.

Така Александър Томов и Николай Малинов останаха единствените участници в дебата. Затова и успяха да изпъкнат като уравновесени и адекватни на фона на създалата се какафония. Нещо, което едва ли биха отиграли толкова добре, ако имаше истински политически сблъсък. 

Живеем във времена, в които скандалите и шоуто винаги изпъкват повече от качествата. Въздействието чрез емоциите е класическа техника, използвана години наред от редица политици в различни страни. Именно затова и Ноам Чомски предупреждава, че това може да блокира способността на хората да правят рационален анализ. А това в крайна сметка до голяма степен ги лишава от способността им да разсъждават критично. Именно затова, без ясен дебат между претендентите за един от най-важните постове и без силни позиции за бъдещето на страната ни, народът рискува да бъде заблуден. 

Има още време до края на предизборната кампания, но ако борбата на кандидат-президентите наистина е за победа, то те трябва да вземат нещата в свои ръце и да предложат конкретни и консенсусни политики. Всичко друго е хвърчащо, разпиляно и мудно присъствие, без ясна цел и посока.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама