Величественият Перперикон оживява в нова книга

19:15, 27 окт 21 / Култура 25 2273 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Излезе първи том на проучванията на Перперикон. Това е едно грандиозно творение – 16 години археологическа работа и 5 години писане на книгата. Всеки детайл е изпипан. Това е една от най-важните книги в археологията ни изобщо. От 2000 г. до 2016 г. беше разкрит Акрополът на Перперикон, който е и обект на изследването. Това заяви на пресконференция археологът проф. Николай Овчаров във връзка с излизането на последната му книга „Античният и средновековен град Перперикон, том I“.

Проф. Овчаров подчерта, че самото издание е дело на огромен колектив от известни учени и изследователи в областта на археологията и културната ни история – д-р Здравко Димитров, Даниела Коджаманова, проф. Константин Дочев, Димитър Стоименов, д-р Николай Шаранков и др.

Нови открития при разкопките на Перперикон

Книгата е 556 страници, в нея са включени 408 образа с 67 цветни илюстрации.

Планираме издаване на втори том през следващата година. Готови сме с археологическата част, само работата трябва да бъде описана. Предстоят още доста разкопки. Очаква се да има и трети том. Бяха разкрити осем ротонди, мавзолей от Римската епоха. До 3 години трябва да разкрием т.нар. Южен квартал“, обясни известният ни археолог, цитиран от БГНЕС.

Тайнственият древен град Перперикон буди любопитството и интереса на учените вече повече от столетие. Той е отбелязан нееднократно у византийски автори от XIII – XIV век като Георги Акрополит и Йоан Кантакузин. Днес, след десетилетните усилия на учените, той е разкрит в значителна степен.

Животът в Перперикон започва още преди 7 хилядолетия. Разцветът на това свято място е в края на бронзовата и началото на желязната епоха. Това са легендарните времена на Троянската война, на митични герои като Ахил, Парис и Агамемнон. Предполага се, че тракийският герой Орфей е роден в дебрите на Родопите.

През първите векове на новата ера древното светилище запазва своето значение. Нещо повече, то се разраства във величествен град, придобил огромно значение в римската епоха (II-V век). Именно тогава се появяват неговите отделни части като укрепен Акропол, северно и южно подградие. През 2016 г. напълно завършиха археологическите проучвания на Акропола и именно те са предмет на първия том от огромното изследване на скалния град.

Напълно разкритият Акропол на Перперикон от римската епоха представя уникалната картина на стотици обществени и жилищни сгради, храмове, улици, площади, оградени с мощни крепостни стени. Това е една цяла глава в новата книга. Има и друга глава, посветена на средновековната история на Акропола. Има няколко части, показващи най-важните находки от разкопките. В глава VI са представени близо 5200 монети, намерени при проучванията и покриващи без прекъсване период от 18 столетия – от IV в. пр. Хр. до XIV в. сл. Хр. Не по-малко важни са 25 оловни печати и ядра от X-XII в, на които е посветена VII глава от книгата.

Много интересни данни дава разчитането на надписите-графити на гръцки език, надраскани по напълно запазения амвон на най-ранната църква в Акропола. Именно те датират нейното изграждане в началото на V век, което я прави най-старият откриван до днес християнски храм в Родопите.

Книгата е снабдена с богат илюстративен материал, представящ всички епохи от съществуването на Акропола. Изключително интересни са многобройните снимки с дрон, показващи целия блясък и монументалност на скалния град.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама