Радев: Решенията на КС не подлежат на коментар

18:07, 27 окт 21 / Избори 2в1 25 1575 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев не пожела да коментира решението на Конституционния съд, според което Кирил Петков е бил назначен за служебен министър в нарушение на Конституцията. Според държавния глава такива решения не подлежат на коментар.

Радев отбеляза, че не e знаел за двойното гражданство на Петков. Той добави, че не е запознат с мотивите на съда, но би се радвал да има повече хора като Кирил Петков в политиката, пише bTV.

Назначаването на Кирил Петков за министър е противоконституционно

От Инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент също излязоха с позиция. „Решенията на съда, в т.ч. на Конституционния съд, не се коментират, а се изпълняват. Всеки пълнолетен гражданин има право да взема решения и носи отговорност за тях лично. Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление“, заявяват те.

„Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница“, пишат още от инициативния комитет.

След решението на КС: Политици с остри критики срещу Кирил Петков

По-късно представителите на БСП в ИК излязоха със своя позиция, в която посочват, че не смятат за удачно тя да се обявява от името на ИК без да е съгласувана с членовете му. „Ако беше съгласувана, вероятно щеше да бъде по-солидно мотивирана“, посочват Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски.

Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и „Продължаваме промяната“. Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава. Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд. 

В този смисъл ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение“, посочват представителите на БСП.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама