Малко над 5 хил. са кандидатите за депутатските кресла

15:45, 28 окт 21 / Избори 2в1 25 1445 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Общо 5 016 лица ще се борят за депутатски кресла на 14 ноември. Това каза на брифинг заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. 

Все още има един независим кандидат, за който тече съдебно производство, тъй като 24 РИК заличи регистрацията поради липса на достатъчно подписи. Днес имаше заседание в Административния съд в София“, отбеляза Матева, цитирана от „Фокус“.

ЦИК получи още близо 25 млн. за машинното гласуване

Тя напомни, че на 30 октомври изтича срокът за подаване заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Мобилна комисия ще се образува при поне 10 заявления. Пак на тази дата е и крайният срок за издаване на удостоверения за гласуване на друго място. Утре пък ще стане ясно как ще гласуват карантинираните с COVID-19 българи. 

От съвета са предложили по-различен подход – да се изберат определени секции, които след изборите на 14 ноември да изпратят разписките си в ЦИК, където да се извърши проверката. Тепърва предстои комисарите да обсъдят дали да се нагърбят с тази работа.

ЦИК определи 208 секции, в които трябва да се гласува с машини извън страната и взе решения във всички тези секции да има по две машини за гласуване.

Комисията провежда и консултации с политическите партии за определяне съставите на Секцинните избирателни комисии. Очакванията са съставите да не бъдат запълнени само с кандидати на парламентарно представените партии. 

Българите в чужбина ще гласуват в 760 секции в 68 държави

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов уточни, че в консултациите са участвали и от коалицията „Продължаваме промяната“, която беше учредена непосредствено преди изборите. „Те направиха свои предложения, които ще се вземат предвид, ако останат свободни места, след като бъдат изпълнени предложенията на парламентарно представените партии“, посочи Томов, като подчерта, че ако останат вакантни места, ще се запълнят с предложения от дипломатическите представителства.

Общият брой на членове на СИК е 4 115, от които 753 председатели и секретари и 708 зам.-председатели, 1 148 са членовете на СИК, 753 членове са излъчени като държавни представители на МВнР, пише bTV.

От Комисията са на мнение и че повторното преброяване на контролните разписки, които машините отпечатват след гласуване, не е добър подход да се проверява надеждността на устройствата. „Има допуснати грешки при попълване на тези протоколи от секционните избирателни комисии (СИК), но типът грешка води към извода, че или се дължи на преумората на СИК след края на изборния ден, или на т.нар. приплъзвания – попълване на резултата в един ред, когато той касае съседния такъв“, допълни Матева, цитирана от „Сега“. И предпазливо допусна: „Може би не е уместен по този начин да се прави това контролно преброяване“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама