Бизнесът на национален протест срещу зеления сертификат

16:04, 28 окт 21 25 1513 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бизнесът излезе на национален протест срещу зеления сертификат и „неадекватните мерки на служебното правителство“. 

Според представителите на бранша сегашната система за прилагане на зелените сертификати е дискриминационна, не решава проблемите на здравната криза, а задълбочава икономическата и е предпоставка за фалити. 

Протестът в София започна на Орлов мост. Хиляди недоволни се събраха, излязоха на пътя и за кратко блокираха движението в района. След това шествието се отправи към парламента, като последователно бе блокирано движението пред Софийския университет и пред Народното събрание. Хората се насочиха към Министерския съвет и триъгълника на властта. Движението в центъра е затруднено. Полицейското присъствие е изключително засилено. За момента няма напрежение и обстановката е спокойна.  

В националното недоволство се очаква да се включат Бургас, Пловдив, Велико Търново, Казанлък, както и още градове от страната. 

Протестът се организира от Алианса на туристическата индустрия в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, Българската асоциация здраве и фитнес и други организации. Над 80% спад на оборотите в заведенията се наблюдава през първите два дни, след като стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения, съобщиха от протестиращите организации.

80% спад в оборотите на заведенията след въвеждането на зелен сертификат

Заместник-председателят на БХРА Атанас Димитров заяви пред журналисти, че браншът е на колене. „Никога не съм виждал толкова много празни заведения, работещите са в паника и не знаят накъде да поемат. Заведения, които са правили по четири-пет хиляди лева оборот на ден от обедни менюта, сега имат по сто-сто и петдесет лева на ден, държавата ни постави в абсолютна несигурност", заяви той, цитиран от Dariknews.bg.

Димитров напомни, че от бранша са предложили при прилагане на зеления сертификат да се въведе стимулираща мярка 60/40 без оглед спада на оборота и стъпаловидна - от десет до пет процента компенсация от оборотите, за да се покрият присъщите разходи, които вече са 300 процента заради повишаването на цените на тока. Обект, който е плащал 1500 лева, вече плаща около 5000 лева, допълни Димитров.

Той подчерта, че браншът е за здравния сертификат, но е против начина на въвеждането му - „от днес за утре“, без адаптационен период и без да е за всички обществени места на закрито. Другото искане на бранша е за признаване на тестовете за антитела, както това е станало в Австрия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама