Стефан Янев: Всички усилия са в посока да няма локдаун

08:58, 29 окт 21 / Политика 25 2029 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Всички усилия, които предприема служебният кабинет, са да не се стигне до локдаун. Това е една крайна мярка и ние работим да не се стига до нея. Това заяви премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в реално време в рубриката „Властта говори! Открито”. По думите му към момента не се налага въвеждането на нови мерки.

Пикът на заболеваемостта може би е в някакво плато. Надявам се в следващите дни това да се потвърди. Зеленият сертификат спомогна много повече хора да се тестват и да се разкрие т.н. скрита заболеваемост“, коментира Янев.

Няма да забранят на неваксинирани над 60 години да излизат

Той подчерта, че изборите са конституционно право на българските граждани и те ще бъдат проведени, така както са планирани. „В това отношение не могат да бъдат взети други решения, освен тези, приети от Народното събрание. Подготовката върви нормално, нямаме непреодолими проблеми, така че те ще бъдат проведени на 14 ноември,“ каза премиерът.

Янев отново акцентира, че властите не задължават никого да се ваксинира. Това е въпрос на личен избор, а зеленият сертификат е световна практика като начин за ограничаване на предаването на вируса.

От думите му стана ясно, че в момента медицински специалисти, под егидата на МЗ, работят по вариант за разширяване действието на зеления сертификат и за преболедували с доказан лабораторен антигенен тест. „Възможно е подобно решение, но нека се произнесат хората, които се занимават с наука и обществено здраве. Това решение не е политическо“, каза Стефан Янев, цитиран от БГНЕС.

Утре предстои отварянето на офертите за щадящите тестове, които да бъдат използвани в училищата. Премиерът обаче не се ангажира със срок кога децата, които в момента са на дистанционно обучение, ще могат да се върнат в клас. В четвъртък здравните власти съобщиха, че за малките деца от 1 до 4 клас това ще е възможно след седмица – на 8 ноември.

Янев припомни още веднъж, че родителите ще имат възможност – или да оставят детето си на онлайн обучение вкъщи, или да дадат съгласието си то да бъде тествано на входа на училище чрез щадящ тест.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама