Вкус в четири сезона: Сезонен рататуй с кореноплодни зеленчуци и няколко подходящи напитки за този месец

12:00, 29 окт 21 / Любопитно 25 1886 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Казват, че най-обикновените и прости неща носят най-голямо щастие. Няколко пресни зеленчука в комбинация с малко масло и щипка любов са напълно достатъчни, за да се приготви френското бижу - рататуй. Също към това прекрасно ястие спокойно можем да поднесем и няколко подходящи напитки, отново приготвени на основата на рецепти с няколко продукта. Но нека първо да започнем с познатия като у нас гювеч, известен със своята семплост, но също така и с невероятен вкус.

Кулинарните историци все още кръстосват черпаци къде е поставено началото на гозбата рататуй. Едни твърдят, че тя идва от Пиренейския полуостров, други - от Римската империя, а трети пък залагат на най-очевидното, а именно - Франция.

Прованският регион около гр. Ница се смята за основоположник на ястието, което придоби световна слава и за по-скромните готвачи, след едноименната анимация на Дисни от 2007 г. Но тук няма да говорим за художествените качества на филма, а ще обърнем внимание на отличителните вкусови черти и възможността от вариации, които рататуй предлага.

Патладжани, тиквички, чушки, домати и лук - толкова малко, но всъщност толкова вкусно. Това са оригиналните градински растения, записани в старите готварски рецепти, които полагат апетитната традиция на рататуй. Но както всяка традиция, и тази може да придобие своите разновидности. Всеки креативен готвач има пълната свобода да приложи своя овкусителен почерк и да приготви запомнящ се рататуй, стига да спазва няколко изисквания - да използва само зеленчуци и да ги приготви с много любов.

Сега, когато сме в сезона на есенните зарзавати, не ни остава нищо друго освен да потърсим идеи и рецепти, с които да приготвим един истински вкусен рататуй. Именно такава идея ни дават от Lidl България, които възобновиха натрупалата голяма популярност кулинарна поредица „Вкус в четири сезона“. В YouTube канала на ритейлъра отново застават водещите шеф готвачи -  Иван Манчев и Таньо Шишков, които продължават да представят нови и интересни рецепти, свързани с родния вкус и сезонната кулинария.

За рататуй с кореноплодни зеленчуци шеф Шишков залага на сезонните продукти - цвекло, сладък картоф, тиквички и няколко вида патладжан, а за ароматния сос - белени домати, лук, чесън и малко масло. Тайната за добре приготвения рататуй се крие в предварително подготвените съставки - така всичко става бързо и вкусно, пояснява шеф Шишков. 

За да успее да приготви всичко с вкус и по кулинарен тертип, шеф Шишков използва кухненско ренде тип мандолина, с което бързо и прецизно нарязва кореноплодните зеленчуци. Разбира се, ако нямате такъв уред, можете да заложите и на класическото рязане с нож - важното тук обаче е да спазите дебелината на нарязаните зеленчуци. Ако трябва да се степенуват, то сладкият картоф, цвеклото и патладжанът спадат към по-тънко нарязаните продукти, а тиквичките - към по дебелите слайсове, защото просто се готвят най-бързо.

Ако искате да разберете кои са другите кулинарни тънкости, които шеф Шишков използва при приготвянето на сезонен рататуй, изгледайте цялото видео или прочетете подробната рецепта на gotvi.lidl.bg .

И след като вече знаем историята и начина за приготвяне на рататуй, не ни остава нищо друго освен да помислим и за аперитиви, които да допълнят подходящо настъпващите студени месеци. Тук на помощ отново идва шеф Шишков, който в следващото видео от поредицата „Вкус в четири сезона”, ни дава идеи и съвети как да приготвим бързо и лесно подходящи напитки за този сезон. Греяно червено вино с ароматни подправки, домашен горещ шоколад с бонбони Маршмелоу и крушова медовина с бяло вино, са неговия избор за поредния готварски мастърклас.

Във видеото всички зрители имат възможност да разберат кои са етапите на приготвяне на тези напитки, както и важни готварски хитринки като - до колко точно градуса трябва да се загрее виното, за да не загуби своите алкохолни качества, и как да се неутрализира вкусът на суровата сметана при приготвянето на горещия шоколад.

Снимкa: Lidl

Цялата рецепта за приготвянето на 3 топли напитки в студените дни, отново можете да откриете в YouTube или на на gotvi.lidl.bg.

В YouTube каналa на Lidl поредицата „Вкус в четири сезона” разкрива тайните на сезонната храна. Иван Манчев и Таньо Шишков изследват разнообразието на сезонните продукти, като споделят любопитни факти и информация за тях и представят различни сезонни рецепти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама